Agerpres informeaza ca parlamentarii social-democratii vor sa demareze in acesta saptamana procedura de modificare a Legii electorale, in asa fel incat parlamentarii sa fie alesi prin vot mixt, jumatate prin sistem uninominal si jumatate prin vot pe lista, a declarat presedintele PSD, Victor Ponta.
"In aceasta saptamana, vom face demersurile pentru a porni impreuna cu partidele democratice din aceasta tara o procedura, cum a fost cea din 2007, prin care sa modificam Legea electorala. Avem ca principal scop combaterea fraudei si a coruptiei si a cumpararii de voturi, metoda prin care Traian Basescu a devenit presedinte si, de asemenea, o reprezentare in Parlament in interesul oamenilor atat cu alesi prin vot direct, cat si o lista care sa cuprinda personalitati, oameni cu mare pregatire profesionala si de care Parlamentul are nevoie", a spus Ponta, dupa sedinta Biroului Permanent National al PSD.
El a adaugat ca sistemul vizat de social-democrati este cel aplicat in Germania, un sistem electoral mixt - jumatate uninominal, jumatate pe lista.
Potrivit liderului PSD, social-democratii vor discuta, daca se va solicita, si despre reducerea numarului de parlamentari, insa nu despre constituirea unui legislativ unicameral.
"Reducerea parlamentarilor poate fi discutata si poate fi chiar adoptata in acest sens. In ceea ce priveste Parlamentul unicameral, acesta a fost doar un subiect de campanie si pentru Traian Basescu. Pe Basescu nu l-a interesat decat sa aiba inca o poveste de campanie", a sustinut Ponta.
In alta ordine de idei, liderul PSD i-a felicitat pe cei trei primari social-democrati care au reusit sa castige din primul tur alegerile organizate duminica pentru primariile unor localitati.