ADEVARUL informeaza : Ce jocuri face Geoana in PSD
Atacurile lansate de presedintele Senatului, Mircea Geoana, la adresa PSD sunt considerate de analisti ca un semn de blat cu Puterea.
Mircea Geoana a agitat in ultima vreme spiritele in PSD. El a precedat Consiliul National al PSD cu un atac la adresa lui Ion Iliescu. La cateva zile dupa valurile provocate de aceasta iesire, Mircea Geoana s-a autopropus drept candidat USL la prezidentiale, desi liderii Opozitiei anuntasera ca au batut palma pe varianta Crin Antonescu presedinte, Victor Ponta premier. Mai mult, Geoana si-a programat o vizita in Statele Unite dupa ce aflase ca Antonescu si Ponta au pregatit un demers similar.
Chiar daca prestatia sa poate produce prejudicii Opozitiei, Mircea Geoana este foarte greu de sanctionat. "Este clar ca nu este bine pentru imaginea USL ca liderul din Opozitie cu cea mai inalta functie in stat sa aiba astfel de iesiri. Nu cred ca PSD poate sa rezolve aceasta problema pentru ca nu isi permit sa piarda sefia Senatului", afirma Adrian Moraru, director adjunct al Institutului pentru Politici Publice (IPP).
El sustine ca Mircea Geoana este un "precursor" al unor evenimente care se vor produce in perioada urmatoare. "Nemultumitii din PSD sunt stimulati din zona PDL si UNPR. Este clar ca aceste voci vor deveni tot mai virulente, pentru ca daca pierd in propriul partid, au un back-up asigurat de PDL", afirma Adrian Moraru, care crede ca Mircea Geoana se incadreaza in aceasta categorie.

Legaturi primejdioase

Si analistul politic Bogdan Teodorescu crede ca o posibila explicatie a atitudinii lui Mircea Geoana sta in bunele sale relatii cu Puterea. "Este clar ca PDL, daca era deranjat cu adevarat de Mircea Geoana, l-ar fi schimbat din fruntea Senatului, nu mi s-a parut ca democrat-liberalii ar avea scrupule de natura procedurala. Daca nu l-au schimbat, inseamna ca nu ii deranjeaza, ca sa ma exprim elegant", afirma Bogdan Teodorescu.
Pe de alta parte, el considera ca influenta lui Mircea Geoana in PSD nu trebuie supraestimata. "Mircea Geoana nu are o greutatate foarte mare in PSD. Social-democratii sunt in Opozitie de doi ani de zile tocmai pentru ca Mircea Geoana a pierdut alegerile prezidentiale. Partidul l-a dus peste Traian Basescu cu zece procente pana la finala pe care el a pierdut-o cum a pierdut-o", estimeaza Teodorescu. El adauga insa ca Geoana poate influenta negativ imaginea USL, dar in anumite limite . "Sigur ca Geoana creeaza probleme atunci cand liderii USL, in loc sa comenteze subiecte legate de agenda publica ii raspund presedintelui Senatului. Insa acest lucru nu s-a intamplat sistematic", spune Teodorescu. "Nu cred ca Geoana poate confuza electoratul USL in privinta persoanelor care vor candida la Presedintie si Guvern", a concluzionat Teodorescu.

"Nemultumitii din PSD sunt stimulati din zona PDL si UNPR.‘‘
Adrian Moraru
director adjunct al Institutului pentru Politici Publice