Presedintele PSD, Mircea Geoana, nu a inchis definitiv supapele de colaborare cu PC. El a declarat ieri ca PSD nu se poate pronunta pe marginea solicitarii Partidului Conservator de izolare pe scena politica a Partidului Democrat pana cand PC nu isi va clarifica propria situatie si nu va iesi de la guvernare.
"Noi consideram ca regimul Basescu si Partidul Democrat, ca principal exponent al acestui regim, s-au autoizolat deja pe scena politica romaneasca", a afirmat Mircea Geoana.
El considera ca si conservatorii, si UDMR urmeaza sa-si clarifice situatia ramanerii a guvernare si girarea actelor PNL si PD. "Aceste partide si-au fixat un anumit calendar in ceea ce priveste clarificarea statutului lor de partid la guvernare.
Asteptam sa vedem ce solutie vor adopta si apoi ne vom pronunta si noi pe aceasta tema", a mai spus Geoana.
Presedintele PSD a precizat in mod clar ca atat timp cat conservatorii nu vor pleca de la guvernare nu se poate pune problema unei colaborari.

Apel la Parlamentul European

In acelasi timp, Ge-oana a anuntat ca va trimite scrisori de protest, dar va vorbi si personal, telefonic, cu toti liderii de grupuri parlamentare din Parlamentul European, inclusiv cu liderul Partidului Popular European - "formatiune la care doreste sa se afilieze PD" - pentru a aduce la cunostinta oficialilor europeni modul in care au procedat partidele de la guvernare, in special Partidul Democrat, in aplicarea legii privind stoparea migrarii politice. "Am avut o analiza a pierderilor suferite de PSD si am ajuns la concluzia ca PSD a pierdut 14% din alesii locali.
Se confirma faptul ca Alianta portocalie, in special PNL si PD, si-a insusit toate metehnele politicii romanesti.
Vom trimite o scrisoare, in care vom arata felul cum a fost incalcata democratia locala, prin fraudarea alegerilor locale", a precizat Geoana.
El sustine ca actuala Putere a supus alesii locali ai PSD-ului la forme de santaj "nemaivazute", considerand migratia alesilor locali drept "fraudarea alegerilor locale din 2004".
Liderul PSD a multumit totodata tuturor alesilor locali care "au avut barbatia de a ramane social-democrati", afirmand ca PSD ramane totusi numarul unu la primari.

Social-democratii, gata de guvernare

Programul primei oferte de guvernare a PSD este gata, a afirmat ieri Mircea Geoana. Programul de guvernare al social-democratilor cuprinde trei mari capitole dedicate sistemului de pensii, sistemului de sanatate si domeniului educatiei si cercetarii. PSD propune printre altele "infiintarea Fondului Solidaritatea, eliminarea actualelor legi ale sanatatii si restructurarea sistemului prin alocarea "unui procent corespunzator din PIB". "Este clar ca este nevoie de o guvernare mult mai eficienta si mai competenta.
Guvernarea Aliantei portocalii si-a dovedit incompetenta si capacitatea enorma de galceava politica", declara Geoana.
Programul de guvernare pe care PSD se pregateste sa il lanseze la Consiliul PSD din toamna a fost supervizat de sociologul englez Anthony Giddens, artizan al doctrinei New Labour. Giddens este o figura importanta a sociologiei, fiind totodata unul dintre indrumatorii politici ai actualului premier britanic, Tony Blair. Anthony Giddens va veni in Romania saptamana viitoare, la invitatia presedintelui PSD.