Rechizite gratuite pentru tot parcursul anului, 800.000 de lei pentru fiecare copil din localitatile doljene afectate de inundatii si bani pentru reabilitarea scolilor. Sunt promisiunile pe care ministrul educatiei, Mihail Hardau, le-a facut in localitatile doljene Rast, Negoi, Plosca, Macesu de Jos si Carna.
Sosit ieri la Craiova, pentru a vizita zonele din Dolj in care Dunarea a facut ravagii, ministrul educatiei, Mihail Hardau, a facut un bilant al scolilor afectate de inundatii. "Si pentru acesti copii, scoala va incepe in conditii optime, in 2006-2007. Printr-o hotarare de guvern, am decis ca fiecare copil din localitatile afectate de inundatii, scolar sau prescolar, sa primeasca suma de 800.000 de lei, pentru bunuri de consum si haine. Banii vor ajunge la toti cei 928 de elevi sinistrati, din mai multe comune din Dolj", a precizat Hardau. In ceea ce priveste cladirile scolilor afectate, Hardau a facut precizarea ca vor fi acordati banii necesari pentru reabilitari. "Daca va fi nevoie, in unele zone se vor construi scoli noi (Rast si Plosca - n.r.), iar ministerul va suplimenta fondurile necesare", a explicat ministrul educatiei.
Desfasurarea anului scolar nu va avea de suferit in zonele inundate
Inspectorul scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, prof. Diana Busoi, a spus ca, in prezent, patru scoli sunt inchise din cauza inundatiilor (Rast, Plosca, Macesu de Jos si Carna - n.r.), iar elevii au fost mutati in alte institutii de invatamant. "Daca Rastul se va muta si asta cu siguranta se va intampla, localitatea va avea nevoie de o scoala noua. Aceeasi situatie se intrevede la Plosca. Inca nu ne putem pronunta, dar problema ramane in atentia ministerului", a spus Diana Busoi. Potrivit sursei citate, la Carna a cazut o parte din scoala, anexa la cladirea principala, si este nevoie de o expertiza tehnica, pentru a stabili cat de afectata a fost structura de rezistenta, iar la Macesu de Jos apa a ajuns pana langa zidurile scolii. "In cazul in care cladirea scolii va fi luata de apa, se va lua in considerare si aici reconstruirea", a adaugat Diana Busoi. Potrivit acesteia, ISJ Dolj a luat masuri pentru ca elevii din acele zone sa fie integrati in alte scoli, pentru a-si finaliza studiile anului scolar in curs. "Situatia scolara a elevilor stramutati din zonele calamitate in alte institutii de invatamant se va incheia asa cum trebuie. De asemenea, pentru cei care vor sustine anul acesta testele nationale si bacalaureatul, examenele se vor desfasura fara nici un impediment", a completat inspectorul scolar general.
18 miliarde pentru sase scoli doljene
Potrivit ministrului Mihail Hardau, in curand vor fi distribuite la nivel national cele 950 de miliarde de lei vechi, pentru reabilitarea si reparatia capitala a unor unitati de invatamant.
"Este drept ca aproximativ patru luni ministerul nu a avut bani; a facut proiecte si acum detinem fondurile necesare, dar situatia va intra sub control. In Dolj vor ajunge aproximativ 18 miliarde, pentru cateva scoli cu probleme, care au nevoie de reparatii capitale, reabilitare si consolidare - Colegiul National 'Carol I', Grupul Scolar Transporturi Auto Craiova, Grupul Scolar 'Stefan Milcu' - Calafat, Scoala cu clasele I-VIII - Valea Lungului, Breasta, Scoala cu clasele I-VIII - Urzicuta", a precizat Hardau.