Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a devenit membru PNL o data cu preluarea conducerii diplomatiei romanesti. El sustine ca numai avand in spate un partid puternic poate sa-si indeplineasca misia.
Modelul “Vacaroiu“, care s-a inscris in partidul de guvernamant imediat dupa ce a fost numit premier, in 1992, este urmat si acum. Ajuns ministru de Externe in noul Guvern, Mihai Razvan Ungureanu s-a inscris in PNL.
Motivul, expus de Ungureanu in cadrul unei emisiuni de televiziune, este cel pe care l-am mai auzit de nenumarate ori: “Nu stiu daca este calcul politic sau oportunism, cat este vorba de fireasca asezare intr-un guvern, iar in aceasta chestiune as prefera sa fim onesti cu noi si nu neaparat evazivi, pentru ca nu e vorba de un compromis moral in acest caz. Esti un ministru puternic si cu influenta - de asta are nevoie institutia pe care am onoarea sa o conduc - in conditiile in care esti sprijinit de un partid care a castigat alegerile. Or, in acest caz, apartenenta la o structura partinica este si fireasca, si necesara, si previzibila“, a declarat Ungureanu. Mai mult, tanarul ministru sustine ca nu a fost niciodata de stanga, ci este mai degraba “poate un liberal mai apropiat de ceea ce indeobste se numeste crestin-democratie“.

Ambasadori politici

Mihai-Razvan Ungureanu admite ca nu va fi posibil ca Romania sa fie reprezentata peste hotare numai de diplomati de cariera si ca numiri de ambasadori pe criterii politice vor exista si in viitor. “Eu nu va pot spune ca din acest moment Romania va fi reprezentata numai de diplomati de cariera. Acest lucru nu se poate in nici un stat, aproape in nici un stat de pe glob“, a afirmat el.
Ungureanu chiar a avansat ideea ca, din totalul ambasadorilor romani, sa fie stabilit un procent de diplomati numiti pe criterii politice. “Fara discutie ca o buna parte dintre ambasadori provin din randul oamenilor politici; este un lucru stiut. A fost un reflex al tuturor guvernarilor. N-a existat guvernare care sa nu fi folosit demnitatea ambasadoriala ca recompensa pentru un serviciu politic, de orice natura ar fi el. Ce ne lipseste noua este altceva: un procentaj al prezentei lor, al prezentei oamenilor politici in randul ambasadorilor“, a precizat Ungureanu.