Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci "Dobrogea” (TIAD) si candidat din partea Asociatia Etnicilor Turci pentru Parlamentul Romaniei, Sabit Danis, a fost zilele acestea, mai exact de cand a inceput campania electorala, tinta unor afirmatii calomnioase. Referitor la acuzatiile extrem de grave, avand ca sursa declaratiile deputatului Metin Cerchez, omul de afaceri Sabit Danis considera ca ar fi sub demnitatea sa sa se coboare la nivelul respectivelor atacuri.

Reporter: Domnule Sabit Danis, ati fost acuzat, de curand, ca vreti sa dezbinati Uniunile Turca si Tatara din Romania. Cum comentati acest lucru?
Sabit Danis: Nu am nici o legatura cu Uniunile, deci nu aveam cum sa dezbin turcii si tatarii, ba chiar i-am ajutat, de peste 10 ani. Asemenea acuzatii nu au nici un suport, de vreme ce eu, asa cum de altfel toata lumea stie, am fost alaturi de comunitatea turco-tatara din Dobrogea si intreaga Romanie.
Rep.: Atunci cum va explicati scopul acestor afirmatii, a acestor atacuri venite tocmai in aceasta perioada?
S.D.: Asociatia Etnicilor Turci (AET), UDTMR si UDTR, fiecare au cate un candidat pentru Parlamentul Romaniei. Cele doua Uniuni se tem de candidatura mea, din partea AET. La alegerile generale din acest an, cele trei formatiuni isi doresc sa acceada in Parlament, iar ceilalti candidati se vad pusi in fata pericolului de a nu mai obtine suficiente voturi. De aceea, recurg la lovituri sub centura. In fiecare zi, Metin Cerchez - candidat din partea UDTR - depune contestatii vizavi de candidatura mea, in diferite judete, ceea ce inseamna ca are o temere, este disperat. Insa eu niciodata nu l-am considerat pe Metin un adversar de nivelul meu, de aceea nici nu-l dau in judecata, indiferent de declaratiile acestuia. Nu imi este teama de el.
Rep.: Daca tot a venit vorba despre acuzatii si declaratii, ce parere aveti despre afirmatia lui Metin Cerchez, potrivit careia ati avea legaturi cu Fatih Keser, cel care a prejudiciat statul roman cu milioane de dolari, respectiv ca ati fi membru Al-Qaida?
S.D.: Singura mea legatura cu Fatih Keser este aceea ca amandoi suntem nascuti in Turcia. Nu am nici o legatura de afaceri cu acesta. Dar de ce isi face probleme Metin Cerchez in ceea ce ma priveste? Poate el il cunoaste mai bine pe Fatih Keser, pentru ca Metin i-a cerut 100 de mii de dolari - iar aceste date le-am aflat din presa centrala. In ceea ce priveste Al-Qaida, nu am nici o legatura. Asemenea afirmatii, cum ca eu as avea asemenea legaturi, sunt doar rodul imaginatiei lui Metin Cerchez, care se teme ca va pierde postul de parlamentar. Mai mult, pot sa spun ca nu am nici un prieten arab si nu am fost niciodata in tari arabe.
Rep.: De asemenea, si pe marginea actiunilor dumneavoastra caritabile au fost facute numeroase speculatii. Ce ne puteti spune?
S.D.: De zece ani intreprind actiuni caritabile, fara sa cer nimic in schimb. O fac pentru ca astfel consider eu ca trebuie sa faca un bun cetatean roman. Iar eu nu am nici o retinere in a declara ca ma simt foarte bine in Romania. Sunt casatorit aici si tot aici imi desfasor cele mai mari afaceri. Indiferent de atacurile josnice ale unora si indiferent daca voi fi ales in data de 28 noiembrie 2004, actiunile mele si ale Asociatiei Oamenilor de Afaceri Turci din Dobrogea - recunoscute de institutiile judetului si nu numai, cat si de Biroul Drepturilor Omului din Romania - vor continua. Voi face in continuare ce imi va sta in putinta pentru semenii mei. Ma intreb oare ce a facut Metin Cerchez pentru comunitatea turco-tatara?