Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a anuntat joi ca va depune o plangere penala impotriva ministrului Transporturilor, Ludovic Orban, pentru ca nu a semnat protocolul prin care Consiliului Local sa-i fie transferate 20 % din actiunile Portului Constanta.
Primarul sustine ca joi ar fi trebuit incheiat acest protocol intre Ministerul Transporturilor si municipalitate, dar ministrul Ludovic Orban nu a mai venit la Constanta si nici nu a trimis un imputernicit care sa semneze acest act. "Astazi (joi-n.r.) am facut o notificare catre Ministerul Transporturilor si o trimit prin executor judecatoresc, maine (vineri-n.r.) fac o notificare catre APMC sa respecte legea, iar luni voi face doua lucruri: plangere penala pentru nerespectarea legii, respectiv abuz in serviciu, pe numele ministrului Transporturilor, care isi bate joc de mine, de constanteni si de lege, iar al doilea lucru, ii voi actiona in judecata pe cale civila ca sa ii oblig sa respecte legea", a declarat Mazare.
El sustine ca in legea care prevede transferul a 20 % din actiunile la Portul Constanta catre Consiliul Local Municipal se precizeaza pasii care trebuie facuti pana la data de 30 noiembrie, printre care se afla si incheierea respectivului protocol. "In lege, aparuta la 30 octombrie 2008, la articolul 3 spune ca in termen de 30 de zile de la intrarea ei in vigoare Adunarea Generala a Actionarilor a Administratiei Porturilor Maritime Constanta va proceda la inscrierea mentiunilor necesare la Oficiul Registrului Comertului, in conditiile legii. Pasii care ar fi trebuit facuti pana la 30 noiembrie: sa dam o hotarare de Consiliu Local, am dat-o, sa semnam azi protocolul cu Ministerul Transporturilor si Adunarea Generala a Actionarilor sa transmita la Registrul Comertului, in conformitate cu legea", a afirmat Mazare.
Primarul municipiul Constanta crede ca reprezentantii Ministerului Transporturilor "trag de timp" pentru incheierea acestui protocol deoarece asteapta rezultatul alegerilor de la 30 noiembrie pentru a vedea care va fi viitoarea formula de guvernare. "Nu le convine intrarea noastra in actionariat si nu le convine ca profitul nu-l vor putea araja cum vor ei. Asteapta rezultatul alegerilor si daca cumva va iesi vreo alta formula, un guvern PDL-PNL, sunt gata sa dea o Ordonanta de Urgenta ca sa anuleze legea", a sustinut Radu Mazare.
In luna februarie a acestui an, parlamentarii au votat trecerea a 20 la suta din actiunile Portului Constanta la Consiliul Local Municipal, dar presedintele Traian Basescu a refuzat sa promulge legea si a retrimis-o in Parlament spre reexaminare.