Deputatul UDMR de Covasna Marton Arpad considera ca maghiarii care si-au dat semnaturile necesare pentru inregistrarea Uniunii Civice Maghiare (UCM) ca si partid, "au fost trasi pe sfoara", transmite corespondentul AMOS News.
Marton Arpad, lider al grupului parlamentar UDMR din Camera Deputatilor, a declarat vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca oamenii au fost inselati de UCM tocmai prin faptul ca, desi ei si-au dat semnaturile sperand la autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, aceasta lipseste cu desavarsire din statutul UCM .
Mai mult, Marton considera ca viitorul Partid Civic Maghiar (cum se va intitula UCM), va deveni unul "semiprezidential maghiar", data fiind relatia buna dintre Traian Basescu si liderul UCM, Szasz Jeno.
UCM si-a depus actele de inregistrare ca partid in luna noiembrie, la Tribunalul Bucuresti, reusind sa adune chiar un numar mai mare de semnaturi decat cele impuse de legea inscrierii.
Gazda Zoltan, liderul UCM Sfantu Gheorghe, crede ca UDMR ar putea sa se foloseasca de termenul de 60 de zile oferite de lege pentru eventuale contestatii pana la inregistrarea definitiva a partidului, tocmai pentru a elimina concurenta pe care o va reprezenta Partidul Civic Maghiar si pentru a-si pastra controlul asupra comunitatii maghiare si implicit puterea.