Senatorul Marko Bela, presedintele UDMR, a declarat ieri ca in Camera Deputatilor are loc o anumita tergiversare a adoptarii proiectului de lege privind Statutul minoritatilor nationale si ca exista o incercare a PSD de a dezbina Coalitia.

Markó Béla sustine ca Statutul minoritatilor tine de acquisul comunitar si este, in acest moment, a€žo prioritate si din punctul de vedere al integrarii noastrea€œ si este in interesul Coalitiei majoritare sa se adopte aceasta lege, a spus presedintele Uniunii. a€žUnii au nevoie sa continue o retorica ultranationalista. Se incearca crearea unei fisuri sau rupturi in cadrul Coaliteia€œ, a spus liderul UDMR, recunoscand ca nu este totul in ordine vizavi de acest proiect de lege. La intrebarea cine incearca sa rupa Coalitia, Béla a spus ca PSD incearca acest lucru, chiar daca a colaborat cu UDMR in fostele guvernari.
Markó Béla a subliniat ca apreciaza atitudinea parlamentarilor PNL-PD, care, desi a€žunii nu au fost prea entuziastia€œ, s-au tinut de cuvant. In ce priveste conflictul cu PC, Béla a spus ca nu i-a placut conditionarea conservatorilor, dar ca au reusit sa ajunga la o intelegere. El a mai adaugat ca a€žin politica sunt permise foarte multe miscari, foarte multe retorici in interesul propriului partida€œ, dar ca, in cazul relatiilor interetnice, este nevoie de a€žo prudenta mult mai mare, pentru ca este o problema delicataa€œ. a€žAs recomanda grupurilor sa se gandeasca la aceste lucruri si sa nu sacrificam ceea ce am realizat in ultimii ani, de dragul unor voturi in Parlamenta€œ, a conchis Béla.
Romanii din Harghita si Covasna nu sunt deloc incantati de forma in care a fost elaborat Statutul minoritatilor. 12 organizatii reprezentative pentru societatea civila romaneasca din cele doua judete si partidele politice romanesti din aceasta zona au adresat ieri un memoriu comun presedintelui Romaniei Traian Basescu si liderilor partidelor parlamentare, prin care cer ca proiectul Statutului minoritatilor nationale, elaborat de UDMR, sa fie dezbatut in Camera Deputatilor in procedura normala, si nu de urgenta, pentru a se da posibilitatea amendarii acestuia. Semnatarii memorandumului sustin ca acest proiect de lege contravine flagrant Constitutiei Romaniei si dreptului international.