Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, miercuri, ca, in urma intalnirii cu liderii PD-L, democrat-liberalii isi mentin pozitia ca reprezentantii Uniunii sa faca parte din viitoarea formula guvernamentala. "Suntem de acord, in continuare, ca PD-L si UDMR vor colabora in interesul noului Guvernm, iar colegii nostri din PD-L isi mentin pozitia ca UDMR trebuie sa fie prezent in noua coalitie si in viitorul Guvern", a declarat liderul UDMR. El a spus ca UDMR va continua negocierile in legatura cu conditiile unei astfel de prezente intr-o formula guvernamentala.
Marko Bela a tinut sa anunte ca a convocat sedinte ale organizatiilor teritoriale ale UDMR, in Bucuresti, la care vor participa presedintii acestor organizatii cat si Consiliul Permanent al Uniunii, pentru a lua deciziile legate de aceasta coalitie.
Intrebat ce va face UDMR daca PSD nu va renunta la punctul sau de vedere privind neacceptarea Uniunii la guvernare, Marko a spus ca, in acest moment, totul tine de decizia PD-L, care este partidul cel mai mare dintr-o posibila coalitie. "Ei trebuie sa decida cu cine, cum, in ce fel vor colabora. Binenteles ca si noi trebuie sa decidem in ce conditii suntem gata sa fim intro coalitie sau nu", a precizat senatorul.
Intrebat daca varianta unui guvern moinoritar este valabila, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca acest subiect nu a fost discutat la intalnirea cu reprezentantii PD-L. "Dupa parerea mea ar fi viabila o varianta de guvern minoritar, dar un stfel de guvern ar fi destul de fragil intr-o situatie cand, totusi, ne confruntam cu probleme create de criza ecomica", a opinat el.
Liderul UDMR a reiterat faptul ca organizatia pe care o conduce nu vrea "cu orice pret" in guvern. "Credem ca oferta UDMR de a contribui la rezolvarea unor probleme care ne asteapta in viitorul apropiat este buna si importanta si contributia noastra ar putea sa fie utila, dar, daca nu se doreste acest lucru, binenteles ca si in opozitie este viata", a spus el.
Marko a spus ca in cadrul discutiilor cu reprezentantii UDMR nu s-a discutat despre functii si ministere ci despre programe, in conditiile in care cele doua formatiuni au convenit asupra anumitor principii. "Astazi ne-am inteles ca va trebui sa lucram impreuna pe un program concret de guvernare", a adaugat el. "In acest moment se discuta o prezenta (n.r. a UDMR) in Guvernul Romaniei sau in Opozitie", a mai declarat el.
Intrebat cu cine va mai negocia UDMR si daca va discuta si cu PSD, Marko a spus ca daca Mircea Geoana va solicita acest lucru, Uniunea va curs unei astfel de invitatii. Pe de alta parte, el a spus ca in ultimele zile nu a discutat cu presedintele social-democrat.