Kincses Elod, fostul presedinte al UDMR Mures, i-a recomandat ieri lui Markó Béla sa faca publice si rapoartele pe care le-a facut inainte de 1989 despre intalnirile cu scriitorii maghiari. Mai mult, Kincses a afirmat ca Markó nu-si declara integral veniturile si a acuzat UDMR ca nu lupta "cu toate panzele sus" impotriva coruptiei.
Fostul presedinte al UDMR Mures, avocatul Kincses Elod, a declarat ieri ca Markó Béla, liderul Uniunii, ar trebui sa prezinte rapoartele facute unui cunoscut colaborator al regimului comunist despre intalnirile cu scriitori din Ungaria. "Consider ca e imperios necesar ca rapoartele sa fie date publicitatii integral, fiindca acestea nu vizeaza viata sa personala, ci doar intalnirile sale cu scriitorii din Ungaria", a explicat Kincses.
Avocatul a spus ca presedintele UDMR ar fi facut aceste rapoarte la cererea redactorului-sef de la "Igaz Szo", Hajdu Geza, pe vremea in care Markó lucra la publicatia respectiva. Astfel, Kincses i-a reprosat lui Markó faptul ca si-a facut public dosarul de urmarit, dar nu a suflat nicio vorba despre notele informative pe care le-a dat. Acesta nu a exclus posibilitatea ca acele rapoarte intocmite de Markó Béla sa fie inocente si a precizat ca un dosar de urmarire poate contine si astfel de rapoarte date de cel urmarit, exemplificand cu dosarul "Felix".
Mai mult, avocatul a afirmat ca nu i se gaseste dosarul, tocmai pentru ca acesta sa nu poata dovedi cine este "turnator din actualul angrenaj politic UDMR-ist". Kincses Elod a adaugat ca nu este nevoie ca o persoana sa fi semnat un angajament cu Securitatea pentru a fi considerata turnator. Mai mult, avocatul a subliniat ca nu are incredere in verdictele date de CNSAS, care "au interesul sa acopere anumite lucruri" despre anumiti politicieni.

Kincses se ia si de averea lui Markó

Pe de alta parte, fostul lider al UDMR Mures l-a mai acuzat pe liderul maghiarilor din Romania, Markó Béla, ca nu-si declara toate veniturile. "Markó Béla sustine ca a castigat anul trecut din poezii, in conditiile in care nu a publicat nicio carte, mai mult decat a castigat din functiile de vicepremier si senator la un loc", a explicat Kincses Elod.
Kincses a spus ca liderul UDMR pretinde ca a vandut drepturile de autor asupra poeziilor lui la o editura din Ungaria. El a subliniat ca, "in conditiile in care UDMR nu o sustine pe Monica Macovei in infiintarea Agentiei Nationale de Integritate, nu se mai poate spune ca Uniunea este motorul democratizarii Romaniei". "As putea spune ca UDMR nu lupta cu toate panzele sus impotriva coruptiei", a conchis Kincses.