Cu ocazia participarii la Conferinta Institutului Aspen Romania, Mario Sepi, presedintele Comitetului Economic si Social European, a avut o intalnire de lucru, joi, 7 octombrie 2010, cu doi parlamentari romani interesati de moodificarea cadrului legislativ romanesc care reglementeaza dialogul social. Cei doi sunt senatorul PSD Alexandru Cordos, secretarul Comisiei de munca din Senatul Romaniei si deputatul PSD Dan Mircea Popescu, membru al Comisiei de munca din Camera Deputatilor.
Discutiile dintre presedintele CES-ului european si parlamentarii romani s-au axat, in principal, pe cadrul legislativ care permite realizarea dialogului social intre sindicate, patronate si Executiv.
In urma intrevederii, Presedintele CES-ului European si-a luat angajamentul de a sprijini adaptarea cadrului legislativ romanesc cu privire la dialogul social, mai precis, pentru modificarea legii de functionare a Consiliului Economic si Social din Romania.
Mario Sepi a afirmat ca va lua o pozitie in cadrul CES-ului european pentru a solicita statelor membre sa-si adapteze legislatia interna la cea europeana. In mod concret, in privinta modificarii legii CES. El s-a referit la necesitatea intaririi prevederilor referitoare la obligativitatea avizului CES pentru proiectele de lege. In plus, oficialul european a aratat ca in majoritatea tarilor europene, membrii Guvernului nu sunt prezenti in CES, acesta fiind un for alcatuit in mod fundamental din reprezentanti ai mediului neguvernamental: patronate, sindicate si alte organizatii non-guvernamentale.
Presedintele CES-ului european s-a aratat surprins ca dialogul social este blocat in Romania, cu atat mai mult cu cat in momente de criza, precum cele pe care le traverseaza tara noastra, dialogul social are rolul de a coagula si impune o viziune sociala pentru momentele de dupa iesirea din criza. Potrivit lui Mario Sepi, obiectivele continute in strategia Europa 2020 pot fi indeplinite in primul rand prin dialog social.
Oficialul european le-a spus parlamentarilor romani ca in 2013 va avea loc o analiza a executiei bugetului european, ocazie care va permite efectuarea unei analize a fiecarei tari in parte in ceea ce priveste participarea activa la constructia europeana. In acest sens, Sepi a spus ca Romania trebuie sa participe mai sustinut la eforturile europene si trebuie sa-si imbunatateasca rata de absorbtie a fondurilor europene.
Parlamentarii romani Alexandru Cordos si Dan Mircea Popescu au informat ca in perioada urmatoare vor continua consultarile cu partenerii sociali implicati in vederea modificarii cadrului legislativ care reglementeaza dialogul social.