Triumful lui Traian Basescu in cursa prezidentiala a lasat Capitala fara primar general, situatie care impune organizarea unor noi alegeri locale partiale in Bucuresti. Desi se stie deja ca scrutinul va avea loc in aprilie - deci peste numai doua luni - partidele , cu exceptia PNL, nu s-au grabit sa-si nominalizeze candidatii. In cazul Aliantei, desemnarea candidatului este intarziata de PD, care nu ar vrea sa piarda Primaria Generala (nici macar in favoarea liberalilor) dar nici nu prea stie pe cine sa arunce in cursa. Din culisele partidului, se stie ca exista un puternic curent in favoarea alegerii lui Adriean Videanu - vicepresedinte PD si vicepremier in prezent, cinste la care acesta nu pare insa a ravni. Spre deosebire de Videanu, din cealalta jumatate a luntrei Aliantei, liberalul Ludovic Orban asteapta doar O.K.-ul colegilor din PD pentru candidatura sa.

Spre deosebire de aliatii "D.A.”-isti, pesedistii se confrunta cu o problema mult mai complexa. Pe de-o parte, PSD este handicapat de seria neintrerupta de esecuri inregistrate in toate alegerile locale bucurestene post-decembriste. Intr-adevar, deceptionati sau nu de opozitie, bucurestenii au respins de fiecare data candidatul propus de PSD, chiar si atunci cand acesta s-a numit Sorin Oprescu - personaj pitoresc si cu mare priza la public. In plus, rastimpul ramas pana in aprilie este prea scurt pentru a permite erodarea capitalului de simpatie de care beneficiaza actuala putere - fapt care defavorizeaza si el fostul partid de guvernamant. In al treilea rand, PSD trebuie sa rezolve o importanta dilema, si anume ce sa aleaga, un lider binecunoscut (care insa taman din aceasta cauza poate indarji bucurestenii impotriva partidului) sau o prospatura fara imagine proprie, dar si fara suficienta anvergura. Printre zvonurile mentionate in ultima vreme s-a stecurat, foarte timid insa, numele lui Marian Vanghelie - celebrul primar "care este” al sectorului 5 - ale carui sanse sunt insa foarte reduse atunci cand este voba de toate sectoarele capitalei, mai exact de preferintele asa-numitului "electorat cult”. Deocamdata, PSD-ul nu a luat nici el vreo decizie, chiar daca sedinta special convocata de Organizatia Bucuresti in acest sens a fost onorata atat de Adrian Nastase cat si de Ion Iliescu. Pentru a-si masca penuria de candidati, pesedistii au sustinut, la final, ca partidul are o variata oferta dar s-a decis ca persoana cea mai potrivita sa fie desemnata doar in urma unei competitii interne. Nu comentam acum fiasco-ul inregistrat de ultima competitie interna organizata de PSD (respectiv alegerile preliminare din septembrie), ne intrebam doar (tinand cont de experienta deja capatata in primavara) daca Mircea Geoana va participa si el la concursul de preselectie. Oricum ar fi, PSD (ca si Alianta, de altfel) nu mai poate amana mult anuntarea candidatului. Direct legat de alegerile partiale bucurestene, este mai mult ca sigur ca PSD - mai exact actuala conducere - va dori sa-si tina Congresul inainte de scrutin, nu de alta dar este sigur ca Adrian Nastase nu vrea sa-si mai incarce dosarul cu inca un esec.
Se solicita demisia conducerii PSD

Si, pentru ca tot am atins subiectul Congresului PSD si am pomenit de Marian Vanghelie, este important de remarcat ca acesta a ridicat si el glasul impotriva sefilor sai de partid, declarand ritos ca toata conducerea centrala a PSD "in frunte cu Adrian Nastase” ar trebui sa demisioneze ca urmare a esecului inregistrat la alegerile parlamentare si cele generale. Mai mult, Vanghelie i-a luat deschis apararea lui Dan Ioan Popescu (a carui ramanere in fruntea Organizatiei PSD Bucuresti o sustine fara rezerve) dar a desfiintat actualul Birou de Coodonare (impus in vara de Nastase), despre care nu numai ca a afirmat ca "nu este format din oamenii cei mai potriviti si reprezentativi” dar l-a mai si acuzat ca a dus de rapa partidul. In framantatul context PSD-ist, interventia lui Vanghelie (pro Dan Ioan Popescu si anti Nastase) poate fi o noua dovada a ofensivei declansate de "greii” partidului impotriva clicii lui Nastase. Oricum se vor rezolva problemele din PSD, trebuie sa recunoastem ca scena in care Vanghelie ii cere demisia lui Nastase era de neconceput cu numai cateva saptamani in urma.