Premierul Calin Popescu-Tariceanu i-a solicitat ministrului Justitiei, Monica Macovei, sa prezinte la urmatoarea sedinta de Guvern o lista a masurilor referitoare la problemele solicitate de Senat.
"Astazi, priml-ministrul i-a cerut, in sedinta de Guvern, ministrului Justitiei sa prezinte la urmatoarea sedinta lista masurilor solicitate la Senat in motiune", a afirmat purtatorul de cuvant al Executivului, Camelia Spataru.
Intrebat daca premierul i-a solicitat ministrului Justitiei sa demisioneze, purtatorul de cuvant a amintit ca in prezent exista o sesizare oficiala din partea PNL la Curtea Constitutionala, premierul asteptand raspunsul Curtii in aceasta privinta.
Liderul PNL-PD din Senat, Puiu Hasotti, a trimis, ieri, Curtii Constitutionale o sesizare privind neconstitutionalitatea articolului din Regulament referitor la obligativitatea respectarii deciziilor Senatului in conditiile adoptarii motiunii simple care cere demiterea ministrului Justitiei.
In numele grupului parlamentar Dreptate si Adevar PNL-PD din Senat, Hasotti solicita Curtii Constitutionale sa constate neconstitutionalitatea art. 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului, aratand ca in conformitate cu art.112 alin.2 din Constitutia Romaniei, "Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o motiune simpla prin care sa-si exprime pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa ori, dupa caz, cu privire la o problema care a facut obiectul unei interpelari".
Articolul 157 alin. 2 din Regulamentul Senatului prevede ca motiunile simple adoptate de Senat se publica in Monitorul Oficial Partea I si sunt obligatorii pentru Guvern si membrii sai, precum si pentru celelalte persoane vizate.
Legiuitorul constitutional, in respectul principiului echilibrului puterilor in stat, nu a inteles sa dea o finalizate obligatorie Hotaririlor Senatului, prin care se consemneaza rezultatul unei motiuni simple, considera Hasotti. El arata ca, sub aspectul obligativitatii pentru Guvern a Hotaririlor Parlamentului, Regulamentul Camerei Deputatilor nu are o astfel de prevedere, ceea ce confirma faptul ca "Guvernul are decizia cu privire la aplicarea masurilor referitoare la problemele de politica interna dezbatute in cadrul motiunii".
Obligativitatea deciziilor Senatului adoptate in cadrul motiunilor simple incalca, in opinia noastra, principiul separatiei puterilor in stat, Parlamentul neavand calitatea sa decida asupra unor chestiuni care tin exclusiv de organizarea si functionarea Guvernului, sustine liderul PNL-PD din Senat.
In conformitate cu dispozitiile art.106 din Constitutia Romaniei, "functia de membru al Guvernului inceteaza ca urmare a demisiei, a revocarii, a pierderii drepturilor electorale, a starii de incompatibilitate, a decesului, precum si in alte cazuri prevazute de lege", or, adoptarea unei motiuni simple prin care se solicita demiterea ministrului Justitiei nu se incadreaza in aceste dispozitii constitutionale, este de parere Puiu Hasotti.
Motiunea simpla anti-Macovei a fost adoptata, marti, in plenul Senatului, cu 81 de voturi "pentru". Rezultatul votului a fost primit cu aplauze din sala si cu scandari "Demisia!".