Cel putin 135 de persoane au fost ucise, iar alte 300 ranite sambata, in cel mai sangeros atentat sinucigas de anul acesta, comis cu un camion-capcana, in apropierea unei piete din centrul Bagdadului, potrivit unui nou bilant al serviciilor de securitate, citat de AFP.
"Un camion-capcana condus de un terorist a explodat in apropierea pietei Sadriya, din centrul Bagdadului, pe malul estic al fluviului Tigru", a declarat o sursa din cadrul serviciilor de securitate. "Mai multe cladiri avariate grav de explozie s-au prabusit", a adaugat aceeasi sursa.
Fortele de securitate irakiene au incercuit imediat zona. Un martor ocular a povestit ca a vazut victimele ingrozite aruncand pietre asupra politistilor, ca sa-i alunge din zona, in timp ce rudele acestora faceau acelasi lucru, de furie ca nu pot intra in piata.
Un politist care incerca sa evacueze ranitii intr-o camioneta plina de sange a fost tras la o parte si batut de victimele in stare de soc.
Explozia extrem de puternica a fost urmata de un nor gros de fum alb. Imediat, zeci de masini ale politiei si ambulante au sosit la fata locului.
Acesta este cel mai sangeros atentat comis la Bagdad de la inceputul anului.
La 22 ianuarie, explozia la un interval de numai cateva secunde a doua masini-capcana aflate in apropierea pietei acoperite Haraj, din cartierul Bab al-Charki, s-a soldat cu 88 de morti si peste 160 de raniti.
La 23 noiembrie 2006, o serie de patru atentate coordonate, cu masini-capcana, si atacuri cu obuz au provocat moartea a cel putin 202 persoane si ranirea altor 256, la Sadr City, bastionul radical siit din Bagdad.
Atentatul de sambata are loc in conditiile in care autoritatile irakiene si fortele americane urmeaza sa lanseze, peste cateva saptamani, un nou plan de securitate pentru Bagdad.
Potrivit Natiunilor Unite, peste 16.000 de civili au fost ucisi la Bagdad in 2006.
Guvernul ia atitudine
Premierul Nuri al-Maliki a atribuit responsabilitatea pentru atentatul de sambata fidelilor lui Saddam Hussein si altor militanti sunniti. "Suntem hotariti sa-i anihilam pe autorii acestor crime si sa le taiem radacinile, sursele si sustinatorii", se arata intr-un comunicat al biroului lui Maliki, publicat sambata seara. Maliki a promis, in ianuarie, ca va lansa o ofensiva in capitala, pentru a-i anihila pe insurgentii care sfideaza incercarile guvernului sau de a prelua controlul asupra securitatii, insa aceasta nu a demarat nici la ora actuala.
Presedintele american George W. Bush va trimite 21.500 de trupe suplimentare in Irak, majoritatea in zona Bagdadului, in pofida opozitiei pe care o intampina in Statele Unite, in special din partea democratilor care controleaza, la ora actuala, ambele Camere ale Congresului.
Ofensive similare impotriva insurgentilor din capitala au fost sortite esecului, in trecut.