Deputatii au adoptat ieri, cu votul majoritar asigurat de PSD, PNL, PRM si PC, o lege de modificare a Legii referendumului, care prevede ca presedintele ales in turul al doilea de scrutin poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne. Democratii au sarit ca arsi amenintand ca vor contesta legea la Curtea Constitutionala. Un grup de intelectuali au semnat o scrisoare deschisa in sprijinul lui Basescu aflat acum la un pas de suspendare.
Partidul Democrat a anuntat ca va contesta la Curtea Constitutionala Legea referendumului in forma adoptata de Camera Deputatilor, care prevede ca presedintele ales in turul al doilea de scrutin poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne.
Votul din Parlament al PNL privind Legea referendumului nu il vizeaza pe actualul sef de stat, modificarile trebuind sa se refere la urmatorul mandat al unui presedinte, a declarat liderul PNL, premierul Calin Popescu-Tariceanu. El a apreciat ca grupul parlamentar PD a fost consecvent cu ceea ce s-a discutat si s-a hotarit in prealabil, si anume ca Legea referendumului sa fie modificata pe baza principiului simetriei politice, astfel incat un presedinte ales cu o anumita majoritate sa poata fi demis cu aceeasi majoritate.
"Luni seara, am discutat cu colegii din PD pe acest subiect si cu totii stim ca, de fapt, aceste prevederi ar fi corect sa fie aplicate din mandatul viitor, deci decizia PNL din Parlament nu il vizeaza in niciun fel pe actualul presedinte. Este important sa pastram regulile jocului, iar pentru actualul mandat sa fie mentinute prevederile din legea in vigoare", a spus Tariceanu.
Camera Deputatilor a adoptat, cu 215 voturi "pentru", 56 "impotriva" si o abtinere, Legea referendumului, care in noua forma prevede ca presedintele ales in turul al doilea de scrutin poate fi demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne.
Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca votul dat de PSD, PNL, PC si PRM in Camera Deputatilor asupra modificarilor la Legea referendumului "consfinteste o alta realitate politica in Romania".
(Urmare din pagina 1)

Un grup de intelectuali reprezentativi sustin ca la originea crizei politice de la Bucuresti se afla "teama celor care se simt amenintati" de initiativele anticoruptie si pro-desecretizare ale presedintelui Traian Basescu.
Cei peste 50 de intelectuali, printre care Gabriel Liiceanu, H.R. Patapievici, Victor Rebengiuc, Dan C. Mihailescu, Mircea Mihaies, Vladimir Tismaneanu, Traian Ungureanu, Mircea Cartarescu, Tom Gallagher si Stere Gulea, semnatari ai unui "Apel catre clasa politica" sustin ca seful statului "zgandare focarele de infectie ale societatii noastre", este un "presedinte pentru alte coordonate istorice", care a condamnat comunismul printr-un "discurs exemplar".
Semnatarii considera ca "precaritatea aliantei PD-PNL" a permis revenirea "agresiva" la rampa a PSD, PC si PRM, singurele formatiuni care, incapabile sa-si refaca imaginea in ochii electoratului, "ar avea ceva de castigat de pe urma acestui scandal".
"Criza politica pe care o traim astazi isi are de fapt originea in teama celor care se simt dintr-o data amenintati de trei initiative mai importante ale actualului presedinte al Romaniei: 1. faptul de a fi declarat razboi coruptiei, indiferent de unde venea ea, si asta nu numai in vorbe, cum se facuse pana atunci; 2. cererea de desecretizare a tuturor arhivelor Securitatii; 3. condamnarea recenta, printr-un discurs exemplar, a comunismului si a ravagiilor facute de el in Romania", considera intelectualii. Ei sustin ca Basescu a devenit tinta atacurilor concertate ale celor care si-au simtit clatinate afacerile, impunitatea si posibilitatea perpetuarii statului oligarhic postcomunist.
"Ei se apara utilizand o impletire de tehnici de 'lupta politica' care au deja traditie in societatea romana postbelica: minciuna la scena deschisa, prezentarea distorsionata a situatiilor, atatarea populatiei prin discursuri demagogice, tehnica hotului care striga 'prindeti hotul!', campanii de discreditare prin posturi de televiziune si ziare, tupeul, violenta limbajului si amenintarea", arata semnatarii apelului.
Acestia le reproseaza celor care "au chemat in repetate randuri minerii" ca joaca acum "rolul ingrijoratilor de soarta tarii".
"Cei care, vreme de 10 ani, au tinut la putere 'un presedinte pentru linistea lor' intra intr-un profund disconfort cand au in fata un personaj care pare sa devina un presedinte pentru alte coordonate istorice. 'Scandalurile' pe care actualul presedinte le creeaza provin din zgandarirea focarelor de infectie, ignorate pana acum, ale societatii noastre. Din ideea ca societatea romana nu se poate redresa continuand sa accepte si sa bage sub covorul istoriei gunoiul politic acumulat in 'anii tranzitiei'", cred semnatarii.
Acestia acuza o ruptura a majoritatii clasei politice romanesti de mersul firesc al istoriei si de dorintele si aspiratiile majoritatii poporului roman. Intelectualii sustin ca reprezentantii acestor partide sunt gata sa le sacrifice nevoia de calm social si de constructie in noile structuri UE "de dragul perpetuarii intereselor proprii".
Intelectualii acuza "rusinoasa tentativa de a aplicare a procedurii de demitere a presedintelui Romaniei, fara absolut niciun motiv temeinic". "Noi, cei care semnam aceste randuri, avem incredere in instinctul politic al electoratului roman. El va sti sa distinga in tesatura acestei comedii politice parlamentare primejdia unei noi poticniri de proportii a societatii romanesti pe drumul istoriei sale", sustin intelectualii.