Toata floarea cea vestita a vietii politice locale social-democrate a facut, in cursul zilei de ieri, o vizita in localitatile Oltina si Ostrov, pentru a constata progresele care s-au facut pana la momentul de fata, dupa inundatii, precum si pentru a prezenta obiectivele vizate pentru reabilitare. Primariile au primit deja materialele pentru inceperea constructiilor, proiectele si devizele sunt pregatite, urmand ca luni, 31 iulie a.c., sa inceapa licitatiile pentru demararea constructiilor.
Guvernul Romaniei a adoptat, pe 21 iunie a.c., hotararea prin care s-au alocat 10.468 mii lei, din Fondul de interventie prevazut in bugetul de stat, pentru alimentarea bugetelor locale ale unitatilor administrative, printre care si cel al judetului Constanta, care au fost afectate de inundatiile din luna aprilie a.c.. Pentru inlaturarea efectelor calamitatilor naturale produse in Constanta, Executivul a alocat 1.241 mii RON din care: 419 mii RON destinate orasului Cernavoda, 541 mii lei pentru Harsova, 278 mii de lei pentru Oltina si numai 3 mii de RON pentru Ostrov. "Am primit materiale din partea Guvernului, respectiv BCA, fier beton, cimentul, varul, iar acum am primit tocmai ce ne trebuia sa incepem constructiile", a sustinut primarul comunei Oltina, Marcel Dumitrescu. In alta ordine de idei, Consiliul Judetean Constanta s-a implicat in sprijinirea populatiei din comunele Oltina si Ostrov, coordonand actiunile de strangere de ajutoare si trimiterea acestora, actiune la care au participat, printre altii, Primaria Municipiului Constanta, Primaria comunei Cumpana, Primaria comunei Valu lui Traian si grupul parlamentarilor PSD. De asemenea, Consiliul Judetean Constanta a alocat comunei Ostrov suma de 2 miliarde de ROL, bani necesari pentru acoperirea cheltuielilor de decolmatare, reparatia canalizarilor si a strazilor, a asigurat o parte din materialele necesare reconstructiei, printre care 1.800 de tone de balastru si 60 de tone de piatra de fundatie.

Reabilitare de 3 miliarde si jumatate pentru caminele culturale

"Singurii care au stiut ce e de facut la acel moment au fost cei de la Regia Judeteana de Drumnuri pentru ca au sustinut singurul aliniament care a salvat gospodariile", a sustinut Nicusor Daniel Constantinescu, presedintele CJC. Locuitorii din Ostrov care au ramas fara locuinte, in urma inundatiilor din luna aprilie, se vor muta, cel mai probabil incepand din toamna, pe vechiul amplasament al CAP-ului din localitate, unde le vor fi reconstruite gospodariile. De asemenea, in programul de reabilitare initiat de CJC intra si doua drumuri dintre localitati, fiind incepute deja lucrarile de reabilitare, pe o portiune de 3,6 km, din drumul dintre Gorun si Carpan, pentru care au fost alocati in total 8 miliarde de lei, atat din partea CJC, precum si din partea Guvernului. "Incercam sa le stabilizam si sa le facem rigole, avem un program destul de mare, mai sunt de refacut doua drumuri comunale", a declarat vicepresedintele CJC Petre Stanca. In alta ordine de idei, va incepe reabilitarea sau dupa caz reconstructia caminelor culturale din localitatile Razoarele, Lipnita, Ostrov si Baneasa, care vor costa in jur de 3 miliarde si jumatate si dotarea acestora cu sali multifunctionale, sali de internet, sali de biliard, grupuri sanitare si nu in ultimul rand bucatarii, dasa cum a tinut sa precizeze Petre Stanca, vicepresedintele CJC.