Mihai Stefan publica pe ImpactNews un articol intitulat "Delegatii, ultimul atu. Posibil bloc antiGeoana pentru invalidarea votului pe liste la Congres", pe care il puteti citi in continuare.
'Pesedistii anti-Geoana vor incerca sambata sa forteze impreuna respingerea candidaturii pe liste la Congres cu aportul delegatilor partidului, sustin surse social-democrate. Nici Mitrea, nici Diaconescu si nici Ponta nu sunt dispusi sa renunte la propriile candidaturi, ceea ce face ca nicinul sa fie capabil sa vina pana joi cu o contraechipa cu sanse in fata garniturii de conducere ce va fi insirata de Geoana la Congres.
Singura sansa de succes identificata consta in impunerea pastrarii candidaturilor individuale chiar in ziua acestui eveniment.
Opozitia rasfirata din PSD, reprezentata de Adrian Nastase, Victor Ponta, Cristian Diaconescu si Miron Mitrea, va incerca sambata aceasta la Congres sa-si coreleze eforturile si delegatii sustinatori pentru a preveni adoptarea votului pe liste ca mijloc de accedere in functii, sustin surse social-democrate.
In cazul in care votul in bloc pentru echipa de conducere ar fi respins la Congres, toti adversarii lui Geoana vor avea posibilitatea de a-si depune candidaturile in mod individual, o perspectiva mult mai placuta pentru majoritatea acestora.
In aceste conditii, Mircea Geoana risca sa fie singurul care va depune joi, termenul fixat pentru depunerea candidaturilor o lista solida cu componentii viitoarei echipe. Fiecare candidat la sefia PSD trebuie sa vina cu peste 30 de nominalizari pentru posturile de primvicepresedinte, secretar general, vicepresedinti si secretari executivi ai partidului care vor compune viitorul BPN. In prezent, actualul presedinte social-democrat sta in dubii cu privire persoana potrivita postul de prim-vicepresedinte. Galateanul Dan Nica este pastrat in rezerva, in cazul in care Cristian Diaconescu ar renunta la propria sa candidatura si ar face pasul pentru susstinerea lui Geoana.
Presedintele PSD mai are de decis si asupra catorva nume de vicepresedinti, dar in mare lista ar fi finalizata, sustin surse din tabara liderului social-democrat.
In cealalta parte, niciunul din potentialii sai contracandidati nu are posibilitatea de a coagula in jurul sau o echipa de 30 de lideri de partid cu care sa se prezinte la Congres ca o alternativa viabila de conducere.
Daca Geoana este pe punctul de a-si definitiva echipa miercuri, ceilalti nu reusesc sa identifice macar un nume sonor pentru postul de primvicepresedinte, viitorul numar doi in partid, sustin sursele citate.
Si asta deoarece mai toate numele grele din PSD care nu graviteaza in jurul taberei Geoana nu pot lasa propriile orgolii pentru a-l sustine doar pe unul din ei. Chiar daca Ponta a facut rocada cu Nastase, nici Mitrea, nici Diaconescu nu dau semn ca ar fi dispusi sa renunte la propriile candidaturi la sefia PSD pentru a o sprijini pe cea a mai tanarului lor coleg.
O posibila solutie din impas, de care isi agata in prezent sperantele adversarii lui Geoana, a fost oferita de liderul de onoare al PSD, Ion Iliescu. Intr-o ultima incercare de a schimba balanta de putere la viitorul Congres, acesta a amenintat ca s-ar putea retrage din toate functiile detinute in partid in cazul in care delegatii partidului vor vota pentru viziunea lui Geoana de accedere in functii: votul pe liste inchise.
Iliescu a recunoscut dealtfel ca incearca astfel sa induca o anumita presiune asupra delegatilor pentru a-i convinge sa voteze pentru pastrarea unitatii PSD.
Pe delegati si nu pe liderii de filiale au decis sa-si joace ultima carte si pretendenti la scaunul lui Geoana. Conform surselor citate, cei in cauza vor cauta sa largeasca partia deschisa de Iliescu, pentru a atrage cat mai multi aderenti la ideea candidaturilor uninominale. Ponta, Mitrea si chiar Nastase mizeaza chiar si pe posibilul sprijin al unor lideri social-democrati care au votat pentru candidaturile pe liste mai mult dintr-un spirit de conservare a propriilor functii decat din convingere.
Un astfel de lider ar fi secretarul general al partidului, Liviu Dragnea. Potrivit surselor citate, Ponta spera sa-l atraga pe Dragnea de partea sa chiar in ziua Congresului in cazul in care delegatii vor invalida votul dat de proprii lideri de organizatii la ultima sedinta CExN in favoarea candidaturilor pe liste inchise.
Dragnea a dat deja semne ca nu este dispus sa mai sustina viziunea lui Geoana cu privire la modul de alegere a viitoarei conduceri de partid, desi in CExN votase tocmai pentru aceasta propunere. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca ideea candidaturilor pe echipe nu se mai poate sustine si trebuie eliminata, intrucat exista riscul major ca partidul sa se divizeze.'