digi24.ro informeaza: Ilie Sarbu, contraatac la Basescu: Are statut de inculpat. Ar trebui sa mearga la medic - tremura dimineata

Ilie Sarbu, despre care Traian Basescu spunea ca ar trebui sa fie anchetat in dosarul retrocedarilor de terenuri din Timis, lanseaza un contraatac virulent la adresa presedintelui. El spune ca Traian Basescu "a facut eforturi extraordinare" sa demonstreze fapte penale pe seama sa in ultimii 14 ani. Seful statului, spune fostul ministru al Agriculturii, ar avea "statut de inculpat" in dosarul vanzarii flotei, dar si probleme de sanatate pe fondul consumului de alcool.
Senatorul social-democrat s-a folosit de prilej pentru a dezaproba si atacul la adresa colegei Gabriela Vranceanu Firea, aratand ca presedintele reclama "o problema personala, de familie" - ancheta asupra achizitiei terenului de la Nana de catre Ioana Basescu - "de la tribuna Administratiei Prezidentiale", "jignind" si "amenintand". "Daca as vorbi ca e interlop, i-as jigni pe interlopi. E mult sub nivelul lor de a aborda problemele in legatura cu un parlamentar, care e si femeie pe deasupra, si membrul unei comisii speciale", a spus Sarbu in fata jurnalistilor, pe holul Parlamentului Romaniei.
Senatorul a analizat si declaratia care l-a vizat pe ginerele sau, premierul Victor Ponta, despre care seful statului a spus marti ca "a cedat nervos si s-a mutat in buncar". "Pai dansul cand tremura dimineata, cand intra in birou, de abia il tin consilierii si il reanima cu diverse tarii... el n-ar trebui sa mearga la medic? (...) daca tot vorbim de cei care au caderi. Unii dau in alcool, unii s-ar putea... sa nu fie o cadere, sa fie o strategie", a spus Sarbu.
El acuza de asemenea ingerinta presedintelui in justitie, unde autoritatile ar raspunde"anumitor comenzi".
Presedintele Traian Basescu l-a numit recent pe Ilie Sarbu, socrul premierului, "un soi de samsar de terenuri". "A fost implicat in comasarile de teren, a fost broker de aranjamente in Timis", a spus seful statului, precizand ca nu stie daca Ilie Sarbu a facut ceva ilegal.
Iata toate declaratiile senatorului PSD pe aceasta tema:
• Dansul a facut eforturi extraordinare sa demonstreze lucrul asta in 14 ani de zile, de cand am plecat eu din functia de presedinte al Consiliului Judetean Timis. Am fost ministrul Agriculturii doua mandate, respectiv cinci ani de zile. Dupa ce am plecat din minister, la fel, a fost o avalansa de verificari, de cercetari, deplasari ale domnului (procuror Lucian) Papici in teritoriu, sa vada, n-a reiesit nimic. Cum nu poate sa reiasa... Daca nu e nimic... nu e foc, nu poata sa iasa fum.
• Va imaginati dumneavoastra ca a stat domnul Basescu 14 ani sa astepte ca sa-mi demonstreze mie ca am facut afaceri cu teren? A, ca vin din cea mai buna firma de agricultura din Timis? De fapt am venit in 2000, dupa aceea am plecat... Am lucrat zece ani acolo. Sunt mandru ca am lucrat in aceasta firma, e printre firmele fruntase si acum in Timis. Asta e alt aspect.
• Domnul Basescu nu vine din flota? Eu n-am vandut firma, ca era privata, era germana.Dansul a vandut flota. Si nu-si reproseaza nimic... Vad ca nu are insomnii din cauza asta. Nu are nici bun simt, sa nu mai iasa in fata oamenilor sa vorbeasca de coruptie, el, care e inculpat... El are statut de inculpat, desi a ajuns presedinte, pe naivitatea oamenilor care au crezut ca vine Basescu sa faca dreptate. Un inculpat, un compromis, un corupt.
• Si mai are si alte defecte, nu le-as aminti aici. Unul pot sa-l spun, fiindca s-a referit la premier ca a avut o cadere nervoasa, sau ce-a spus? Pai dansul cand tremura dimineata, cand intra in birou, de abia il tin consilierii si il reanima cu diverse tarii... el n-ar trebui sa mearga la medic? Cred ca si el ar trebui sa mearga la medic, mi se pare firesc, daca tot vorbim de cei care au caderi. Unii dau in alcool, unii s-ar putea... sa nu fie o cadere, sa fie o strategie.
• Dar dansul s-a obisnuit ani de zile, din toate defectele pe care le are, sa le transforme in arme de atac. Nu mai tine, nu mai merge. Lumea s-a prins si lucrul asta l-a vazut in cele 7,4 milioane de voturi care au fost impotriva lui, de fapt. Am vazut atunci ca nu mai gusta romanul nici tipul de scandal al lui Basescu, nici modul de abordare al problemelor, nici stilul suburban.
• Daca as vorbi ca e interlop, i-as jigni pe interlopi. E mult sub nivelul lor de a aborda problemele in legatura cu un parlamentar, care e si femeie pe deasupra, si membrul unei comisii speciale.
• Daca ne pot explica ambasadele tarilor din UE sau chiar a SUA ca acest lucru se poate intampla in una din tarile lor, atunci noi cu totii vom intelege. Adica, poti tu, presedinte,sa transformi o problema personala de familie, o duci la tribuna Administratiei Prezidentiale si dupa aia faci caz din asta, tu, presedinte? Si jignesti un membru al comisiei, dar nu numai ca-l jignesti, il ameninti direct, si pe o televiziune. In ce tara din lumea asta se mai poate intampla? Poate nici in tarile africane, la ora actuala.
• Si atunci el vine sa ne dea lectii. Cui sa mai dea lectii? Naivilor. Si azi mai sunt oameni care inca cred ca el revolutioneaza... ce? In zece ani de zile, dati-mi un exemplu, ce a revolutionat? Acuma a luat scutul asta, ca justitia... ca e aparatorul justitiei, dar nu vedem lucrul asta. Chiar justitia adevarata infirma foarte multe din deciziile celor care, pana la urma, raspund la anumite comenzi, dar parca asa, coincidentele nu ne lasa sa acceptam orice ni se da pe piata.