Presedintele PSE, Poul Nyrup Rasmussen, si Jan Marinus Wiersma, vicepresedinte al formatiunii, au apreciat ca rezultatul alegerilor locale arata ca "romanii au inteles ca dreapta romaneasca a adus numai dezamagire si promisiuni goale de continut, fie prin populism, scandaluri sau ineficienta". "Social-democratii romani au obtinut un scor foarte bun la alegerile locale, care dovedeste atat ca electoratul de stanga din Romania este constient de nevoia de a pastra sau numi candidati de stanga in functii pe plan local, cat si faptul ca romanii au inteles, dupa patru ani la putere, ca dreapta romaneasca a adus numai dezamagire si promisiuni goale de continut, fie prin populism, scandaluri sau ineficienta", se arata in mesajul transmis de cei doi oficiali, potrivit unui comunicat al Delegatiei PSD din PE, remis miercuri publicitatii.
Potrivit mesajului celor doi, rezultatele subliniaza de asemenea efectele pozitive ale transformarilor care au loc in PSD si incurajeaza continuarea unor asemenea reforme. "Pe acest fundal, ne asteptam la o toamna politica interesanta in Romania, in care speram si ne asteptam la o reintoarcere a stangii la guvernare, aducand mai multa prosperitate tuturor romanilor", spun cei doi.
Socialistii europeni saluta victoriile obtinute de PSD si condamna orice acte ilegale sau incercari de intimidare realizate in timpul campaniei de suporterii dreptei. "Aceste evenimente nefaste, la care se adauga ostilitatea dreptei aflate la putere, sunt si mai relevante pentru dimensiunea victoriei PSD. Suntem convinsi ca al doilea tur va confirma tendinta pozitiva din primul", au conchis cei doi.
PDL a obtinut 28,38% din voturile pentru consiliile judetene, PSD a obtinut 28,22%, iar PNL - 18,65%, dupa centralizarea facuta pana miercuri, la ora 8.30, a voturilor valabil exprimate in 99,99% din sectiile de votare de la nivelul intregii tari, a anuntat BEC.
La presedintii de consilii judetene, situatia este urmatoarea: PDL - 28,16% din voturi, PSD - 28,05% si PNL - 19,81%.