Bugetarii ar putea intra in concediu fara plata. Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat ca masura nu este una oficiala, dar ar putea reprezenta o solutie pentru autoritati pentru taierea cheltuielilor publice. Sindicatele au cerut FMI si cota diferentiata de TVA si reducerea evaziunii fiscale cu 4%.
Bugetarii ar putea intra din nou in concediu fara plata, spun liderii de sindicat care au discutat astazi cu expertii Fondului Monetar International.
‘‘Cei de la Fond nu insista asupra subiectului disponibilizari, ei spun un lucru: cheltuiti foarte mult in sectorul public, cu salariile, cum gasiti o solutie este treaba voastra. Poate stam vreo doua saptamani, o luna in concediu fara plata. Acestea nu sunt aspecte discutate cu FMI, ci informatii care ne ajung de pe diverse canale guvernamentale‘‘, a precizat liderul BNS, Dumitru Costin.
Sindicatele au propus, marti, reprezentantilor FMI aplicarea unei taxe diferentiate de TVA pentru produsele de baza si cele de lux, care sa ajute persoanele defavorizate in perioada crizei, si masuri de reducere a evaziunii fiscale cu 4% pentru a creste incasarile la buget.
"Ne-am pronuntat impotriva majorarii cotei de TVA. Am fost de acord doar cu majorarea pentru anumite produse de lux ", a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS).
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a precizat ca a cerut Fondului ca "pentru cresterea nivelului de incasari la bugetul de stat, sa gaseasca solutii pentru reducerea cu 4% a evaziunii fiscale, fie in plan general, fie pe piata muncii".
Sindicalistii au mai discutat cu reprezentantii FMI şi despre codul fiscal si mecanismele fiscale pe care Romania le are in acest moment.
"Am discutat despre faptul ca statul roman este in momentul de fata unul dintre principalii generatori de blocaj in economie", a declarat Dumitru Costin.
Sindicatele considera ca problema cea mai mare este ca statul roman nu reuseste sa colecteze corect taxele.
In urma discutiilor, reprezentantii FMI au stabilit sa refaca prognozele privind cresterea economica.
"Prognozele pe care le-au facut au fost optimiste. In opinia lor, nu doar Romania, ci toata Europa, daca nu va lua masuri de reforma risca sa se confrunte cu un al doilea val de criza, mai devastator decat primul", a mai spus Dumitru Costin.
De cand au inceput negocierile cu autoritatile romane, reprezentantii Fondului au cerut masuri concrete pentru reducerea cheltuielilor bugetare.
Doua dintre acestea ar putea fi disponibilizarile si reducerea salariilor in sistemul bugetar.