Contrele dintre PNL si PD pe tema majorarii TVA si a extinderii bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile la Sanatate continua. Ieri, lideri ai celor doua partide ale Aliantei au dat primele semne ca incearca, prin compromisuri bilaterale, sa ajunga la un numitor comun.
Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat ieri ca, „pe baza rezultatelor exceptionale ale actualului Guvern, nu se justifica in momentul de fata o deviere de la politica fiscala din programul de guvernare“, in sensul majorarii TVA.
Referindu-se la „preocuparea unora de a majora fiscalitatea“, Videanu a precizat ca aceasta solicitare de majorare a TVA a fost facuta de FMI, pe baza discutiilor care au avut loc pentru semnarea Memorandumului de politici suplimentare la acordul stand-by. „Solicitarea de majorare a TVA a fost facuta de FMI pe baza ingrijorarii ca nu se realizeaza veniturile la bugetul consolidat al statului - veniturile prognozate prin modelul economic al Aliantei“, a spus Videanu. El a declarat ca, dimpotriva, nu numai ca s-au realizat acele venituri, ci sunt mai mari decat cele anticipate de Alianta.
Videanu si-a exprimat credinta ca o crestere a taxei nu va avea efectele scontate, ci va conduce spre o diminuare a consumului. Liderul democrat a argumentat ca majorarea fiscalitatii nu trebuie privita strict matematic, intrucat este vorba despre un intreg angrenaj economic. El a spus ca majorarea TVA, in loc sa aduca venituri suplimentare la buget, ar putea duce la diminuarea acestora, deoarece o parte din economia fiscalizata ar putea sa se „replieze“ in „economia neagra“.
Videanu a atras atentia asupra necesitatii reducerii cuantumului contributiilor sociale ca masura de scoatere a unui numar important de locuri de munca din economia subterana care, implicit, va duce la cresterea veniturilor la buget.

Comisia Aliantei face analize

Intrebat ce reactie va avea PD daca Ministerul Finantelor, portofoliu care apartine liberalilor, va hotari totusi majorarea TVA, Videanu a raspuns ca nu poate fi vorba despre o decizie politica singulara. „Trebuie sa fie rezultatul unor calcule care sa duca la o decizie politica in acest sens“, a explicat Videanu, care a adaugat ca o comisie de analiza si strategie a Aliantei se va intruni in zilele urmatoare pentru a simula o serie de variante de politici fiscale.
Videanu si-a exprimat increderea in parteneriatul pe care Guvernul trebuie sa-l faca cu mediul de afaceri din Romania, astfel incat, ajungand la o „fiscalitate medie acceptabila de catre mediul de afaceri“, acesta sa aiba un „comportament fiscal corect“, asa cum a inceput sa-l aiba, pentru ca nivelul evaziunii fiscale si al arieratelor sa fie din ce in ce mai mic.

Pasul inapoi

PD a facut ieri si un pas inapoi. Dupa ce, in mai multe randuri, presedintele PD, Emil Boc, a afirmat ca democratii nu vor fi de acord cu extinderea bazei de impozitare la pensionari si agricultori pentru contributiile la Sanatate, Videanu a nuantat pozitia PD pe aceasta tema. El a spus ca o asemenea masura este „necesara“, introducand un „sistem contributiv corect“, dar ca ea nu trebuie sa afecteze veniturile nete ale persoanelor vizate, respectiv pensionarii si agricultorii.
O idee asemanatoare a fost sustinuta tot ieri si de purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, semn ca cele doua partide din Alianta cauta solutii de compromis in felul de abordare a acestui subiect.
El a declarat ca o eventuala extindere a bazei de impozitare, prin posibila includere in categoria contribuabililor la sistemul de Sanatate si a altor persoane, nu va afecta venitul net al acestora. „Nu le vom lua nimic din banii pe care ii castiga in prezent“, a spus Nicolaescu.
Potrivit acestuia, autoritatile analizeaza in prezent mai multe variante privind posibila crestere a numarului de contribuabili la circa 17 milioane de persoane. In privinta unei eventuale majorari a taxei pe valoarea adaugata (TVA), Ni-colaescu a precizat ca se asteapta un punct de vedere din partea Ministerului Finantelor Publice in urmatoarele zile, precizand ca acest subiect nu a fost discutat pana in prezent in cadrul PNL.

FOTO: Emil Boc l-a scos la inaintare pe Adriean Videanu (foto) ca sa nuanteze pozitia PD