Viitorul Aliantei D.A. pare din ce in ce mai sumbru, daca e sa ne luam dupa semnalele care vin din partea democratilor. Vicepresedintele Partidului Democrat, Radu Berceanu, le-a recomandat colegilor sa nu mai faca nici un fel de oferta de colaborare cu liberali, diagnosticand astfel moartea clinica in care a intrat Alianta celor doua partide. "Probabil ca nu am avut suficienta imaginatie. Acum ne vedem de drumul nostru si asteptam oferte de la parteneri", a spus Radu Berceanu, dand de inteles ca din punctul lor de vedere, democratii ar renunta oricand la alianta cu liberalii.
Iar Berceanu nu este deloc o voce singulara in PD, din ce in ce mai multi democrati ajungand la concluzia ca o separare de PNL nu poate aduce decat beneficii. De cealalta parte a baricadei, liberalii au reactionat parca speriati de tonul din ce in ce mai serios al democratilor. In locul replicilor acide, cu care PNL nu ramanea niciodata dator, liberalii au emis un comunicat de presa destul de diplomat, prin care reamintea colegilor de guvernare ca o desfiintare a Aliantei ar insemna tradarea increderii cetatenilor care au adus-o la putere in 2004. "Pentru Partidul National Liberal (PNL) pastrarea Aliantei "Dreptate si Adevar" (D.A.) este elementul central al strategiei politice si asteptam acelasi lucru si din partea partenerilor democrati", se arata intr-un document emis sambata si semnat de Bogdan Olteanu. Liderul liberal considera regretabil faptul ca PD a ales sa sarbatoreasca integrarea in UE prin atacuri la adresa partenerilor liberali si crede ca democratii care se grabesc sa critice mereu PNL-ul "au fost cuprinsi de o usoara ameteala din cauza exercitarii puterii. Se poate ca ei sa fi uitat ca victoria din 2004 si succesele inregistrate pana acum de actualul guvern se datoreaza unui efort comun al celor doua partide componente ale Aliantei D.A.". Liberalii spera ca democratii sa renunte la gandurile lor separatiste si sa mearga impreuna in Uniunea Europeana, iar orice alta optiune "nu ar face decat sa dezamageasca electoratul nostru, care asteapta din partea liderilor politici respect fata de cuvantul dat si modestie", se mai arata in dosumentul semnat de Olteanu.
Berceanu si Videanu l-au dat in judecata pe Geoana

Nu stim in ce masura va reusi presedintele Camerei Deputatilor sa-i potoleasca pae democrati, cert este ca PD se crede realmente pe cai mari. Pus in contextul in care PNTCD nu va vota pentru accederea lor in Partidul Popular European, PD a declarat, arogant aproape, ca nu este deloc afectat de votul impotriva sau abtinerea PNTCD, pentru ca pana la urma votul acestora conteaza prea putin. In plus, "PD nu doreste sa primeasca cadouri de la nimeni si nici nu face cadouri nimanui", a aratat liderul democrat Cezar Preda, care crede ca taranistii nu sunt capabili sa se plieze pe realitatile romanesti. Pozitia de forta a democratilor a fost intarita si de reactia pe care au avut-o la atacurile lansate de Mircea Geoana. Pornit in cursa pentru functia de presedinte al PSD, Geoana i-a acuzat pe Radu Berceanu si Adriean Videanu ca fura de la ministerul, respectiv primaria pe care o conduc. Ferindu-se sa intre in polemici sterile, Berceanu a anuntat cateva ore mai tarziu ca atat el cat si Videanu l-au dat in judecata pe Geoana, pentru a-i oferi sansa de a proba in fata instantei acuzatiile sale.