Tonul liberalilor la adresa lui Theodor Stolojan s-a indulcit brusc, curentul favorabil pentru revenirea acestuia in partid fiind tot mai puternic. Mai mult, Dan Radu Rusanu propune crearea postului de presedinte executiv, pe care ar putea sa-l preia Stolojan. In schimb, toate tunurile s-au indreptat spre Valeriu Stoica.

Intalnirea de vineri a premierului Calin Popescu-Tariceanu cu liderii liberali din zona Moldovei a avut darul sa dea o noua directie a dezbaterii pe care au declansat-o actiunile din ultima vreme ale tandemului Stolojan-Stoica. N-a fost nevoie decat ca liderul liberal Tariceanu sa accepte ideea convocarii unui congres extraordinar al PNL, daca sunt voci care propun acest lucru si daca initiativa intruneste adeziunea necesara in Delegatia Permanenta. Multi lideri de filiale ale PNL din toata tara au si inceput sa-si dea cu parerea despre acest lucru. Pana ieri, balanta inclina in favoarea organizarii unui congres extraordinar, dar in conditiile in care doar un sfert dintre liderii filialelor teritoriale se pronuntasera pe aceasta tema.
Conditii pentru dialog
Propunerile pentru dialog si reconciliere n-au fost prea bine primite, nici de Theodor Stolojan nici de Valeriu Stoica. Stolojan a declarat vineri, dupa ce liberalii de la Suceava si-au exprimat in rezolutia adoptata disponibilitatea de dialog cu acesta, ca nu respinge ideea, insa a spus ca "este prea putin si prea tarziu". "Dialogul nu poate pleca decat de la platforma liberala, pentru ca aceasta platforma a plecat tocmai de la faptul ca Tariceanu si grupul din jurul sau au incalcat principiile, libertatile si Statutul PNL", a spus Stolojan.
Mult mai agresiv a fost raspunsul lui Stoica. "Discutia despre un congres extraordinar are sens numai daca Tariceanu se retrage din functia de presedinte al PNL si de premier. Ca vicepresedinte, Gheorghe Flutur poate sa preia ad-interim functia de presedinte, aceasta fiind singura garantie ca congresul extraordinar va permite desfasurarea unei competitii oneste, la adapost de ma-nipularile curentului petroliberal", a spus Stoica.
In replica, vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat ca nu considera oportuna organizarea unui congres extraordinar al partidului si ca el continua eforturile pentru readucerea lui Theodor Stolojan in partid.
Stoica, in corzi
Reactia dura a lui Stoica a facut ca toate tunurile sa fie indreptate asupra lui, in compensatie fiind indulcit tonul la adresa lui Stolojan. Purtatorul de cuvant al PNL, senatorul Varujan Vosganian, a declarat sambata ca atitudinea lui Theodor Stolojan lasa mai multe sanse de dialog decat in cazul lui Valeriu Stoica. "Faptul ca actuala conducere a PNL a adresat invitatia la dialog lui Theodor Stolojan deriva din diferenta de ton pe care cei doi fosti lideri PNL - Stolojan si Stoica - o au in acest moment", a declarat Vosganian. In opinia sa, Stolojan este mult mai preocupat de soarta PNL decat Stoica.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sustine ca Valeriu Stoica, pe cand era lider al PNL, nu a respectat regulile unei competitii oneste in partid. "Prin declaratiile sale, domnul Stoica isi manifesta lipsa de respect fata de filiale si, totodata, incearca cu disperare sa-l impiedice pe domnul Stolojan sa revina in PNL din teama ca Domnia sa ar putea fi respins de un eventual congres", a declarat Olteanu.
La randul sau, Dan Radu Rusanu, vicepresedinte al PNL, a propus organizarea unui congres extraordinar al partidului in care sa fie infiintata functia de presedinte executiv, printre persoanele indicate de acesta ca posibili candidati la acest post numaran-du-se si Theodor Stolojan.

PNL stabileste astazi echipa de negociere cu Stolojan

Biroul Executiv al PNL se intruneste astazi pentru a stabili persoanele care vor negocia cu Theodor Stolojan revenirea in partid, precum si pozitia care va fi adoptata in timpul discutiilor, a anuntat Varujan Vosganian. Acesta nu a exclus o eventuala intoarcere a lui Stolojan in sanul partidului si nici organizarea unui congres extraordinar al PNL. "Vad trei variante de evolutie a gruparii 'platformistilor': o reintoarcere la matca partidului printr-o formula de reconciliere, inclusiv un congres extraordinar; doi - formarea unui nou partid; trei - incorporarea lor in PD", a spus Vosganian, care a apreciat ca "ultimele doua variante nu sunt deloc bune".