Reprezentantii conducerilor PNL si PD s-au criticat ieri, intr-o dezbatere pe teme politice, unde au afirmat ca fuziunea dintre cele doua partide nu mai este posibila si au incercat sa argumenteze evolutiile diferite ale fiecareia dintre formatiunile politice din Alianta D.A.
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, a declarat, la inceputul dezbaterii organizate de Fundatia „Horia Rusu“, ca „tentatia populara a sedus“, in ultimele luni, PD, PC, dar si o grupare din PRM. „Este exemplul unei reorientari conjuncturale, care poate parea mai convenabila. Pana aproape de congres, in PD s-a vorbit despre devotamentul partidului pentru culorile trandafirului, iar apoi acest partid si-a schimbat optiunea“, a afirmat Antonescu.
El considera ca PD a facut „o miscare buna, dar nu una doctrinara, ci de oportunism politic“. Deputatul PNL a precizat ca nu a folosit termenul „oportunism“ in sensul negativ si a adaugat ca „miscarea PD a fost spectaculoasa“.
Crin Antonescu sustine ca, de acum inainte, formatiunii liberale ii revine misiunea de a forma un partid mare, contrapondere la PSD, subliniind ca, in opinia lui, discutiile privind fuziunea PNL-PD sunt „detalii“.
Presedintele PNL Bucuresti, Ludovic Orban, a spus ca „multi dintre cei care se indreapta spre popularism fac o greseala si confunda acest curent politic cu populismul“. „Nu poti accepta ca o intreaga masa de oameni sa treaca peste noapte de la socialism la populari. Nu este o polemica cu PD“, a dat asigurari Orban, adresandu-i-se vicepresedintelui democrat Sorin Frunzaverde, singurul reprezentant al PD participant la dezbatere.

Disensiuni in Alianta

Sorin Frunzaverde crede ca la PNL exista o mai mare lipsa de coeziune si inconsecventa decat la PD. „Cel mai spectaculos exemplu de lipsa de coeziune vine de la PNL, unde un ministru a demisionat pentru ca premierul a spus ca demisioneaza si apoi a revenit asupra deciziei. A fost un exemplu de inconsecventa personala care apartine exclusiv PNL“, a subliniat Frunzaverde.
Despre schimbarea doctrinara a PD, Frunzaverde a afirmat ca trecerea acestui partid la PPE a reprezentat „o punere in concordanta cu evolutia PD din 1996 incoace“.
Subiectul relatiilor dintre PNL si PD a fost reluat de Orban, care a spus ca unii dintre factorii disensiunilor din Alianta sunt: dezbaterile despre anticipate, tema fuziunii, schimbarea PSD-istilor din administratie si „comportamentul voluntar al presedintelui Traian Basescu fata de PD si de Alianta“. Orban a tinut sa-i transmita lui Basescu ca liberalii nu-l mai iubesc, dar il sustin. „Daca presedintele vrea sa mai fie sustinut de PNL, trebuie sa-si modifice comportamentul fata de acest partid“, a completat Orban. (D.P.)