Disputa dintre PNL si PD pe tema descentralizarii a luat definitiv locul aplicarii noi legi privind acest domeniu. In sedinta de guvern de miercuri, premierul Calin Popescu-Tariceanu a constatat ca Ministerul Culturii si Cultelor este singurul care a prezentat un plan de descentralizare, prin care atributiile de la nivel central sunt delegate autoritatilor de la nivel local, a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu. El a cerut ministrilor Sanatatii, Agriculturii si Educatiei sa prezinte planul de descentralizare si de transmitere in teritoriu a atributiilor pe care le detin, pentru continuarea procesului de reforma a administratiei publice. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, a precizat ca "la nivel central trebuie sa ramana doar atributiile de reglementare".
Pornind de la aceasta constatare si de la declaratiile contradictorii din ultima vreme ale secretarului general al PD, ministrul Vasile Blaga, liberalii considera ca acesta da dovada de "demagogie" si "minciuna".
Ieri, printr-un comunicat remis presei, liberalii sustin ca invocarea de catre Vasile Blaga a necesitatii aplicarii legii-cadru a descentralizarii, prin transferul structurilor deconcentrate ale ministerelor catre autoritatile locale, este "un evident gest de demagogie", cata vreme aceasta obligatie legala revine chiar Ministerului Administratiei si Internelor, condus de acesta.

Blaga este trimis la Cotroceni

Liberalii mai cred ca Blaga "a facut un pas mai departe trecand de la demagogie la minciuna" prin afirmatiile sale potrivit carora Guvernul nu face nimic in privinta desecretizarii dosarelor politicienilor, afirmatii care "nu au acoperire legala", desecretizarea fiind decisa in CSAT si fiind deja in curs de derulare. PNL ii supune atentiei ministrului de Interne un lucru pe care fi trebuit deja sa-l stie, si anume ca procesul de desecretizare si transfer al dosarelor aflat in desfasurare nu necesita niciun act normativ, singurul care a sustinut asa ceva fiind deputatul PSD Ion Stan.
Legat de decizia de a nu numi inlocuitori ai sefilor de Servicii secrete pana dupa adoptarea legilor sigurantei nationale, PNL ii recomanda lui Vasile Blaga "sa-si indrepte reprosurile in alta parte, si anume inspre presedintele Traian Basescu, singurul responsabil pentru asemenea decizii".