Membrii Delegatiei Permanente a PNL au adoptat joi seara o rezolutie in care cer schimbarea sefilor Serviciilor secrete, precum si inlocuirea sefilor institutiilor politizate de PSD, in perioada 2001-2004, a declarat presedintele partidului, Calin Popescu- Tariceanu.

a€žS-a votat o rezolutie prin care PNL sustine promovarea Legii lustratiei, ca o masura de asanare a societatii romanesti. In rezolutie este inclusa si hotararea de a cere demararea procedurilor pentru schimbarea sefilor Serviciilor secrete si ai celorlalte institutii centrale care au fost politizate de PSD, cum ar fi Curtea de Conturi sau Consiliul Concurenteia€œ, a mai spus Tariceanu. El a afirmat ca liberalii sunt nemultumiti de sefii acestor institutii, intrucat au fost numiti pe criterii politice, facand parte din structurile de varf ale fostei Puteri. Referitor la Parchetul General, Tariceanu a spus ca nu s-a facut nici o referire, in discutiile DP a PNL. a€žAr fi nepotrivita o cerere privind Parchetul, in acest moment. Nu cred ca asa ar trebui sa se comporte PNL fata de Parcheta€œ, a completat premierul. Potrivit rezolutiei, liberalii cer tuturor institutiilor abilitate, in primul rand Presedintiei, sa demareze urgent procedurile pentru schimbarea sefilor Serviciilor secrete si a conducatorilor celorlalte institutii numiti de fosta Putere.
Pentru a nu lasa loc la interpretari, Tariceanu s-a abtinut si de la votarea rezolutiei pentru a nu se spune ca cere el demiterea sefilor Serviciilor de informatii.

Naghi a€“ nu, Fulga a€“ da

Ieri, Calin Popescu-Tariceanu a aratat ca schimbarea sefilor Serviciilor secrete este o necesitate, din perspectiva indepartarii celor care au avut functii politice importante din fruntea institutiilor din acest domeniu. El a mentionat ca toate aceste schimbari vor trebui facute cu respectarea cadrului legal, insa nu a precizat orizontul de timp in care se vor produce inlocuirile la conducerea Serviciilor secrete. Intrebat daca directorul SPP, Gabriel Naghi, a avut vreo functie politica, Tariceanu a raspuns ca nu s-a referit la acest serviciu. In schimb, despre directorul SIE, Gheorghe Fulga, premierul a spus ca acesta a fost la un moment dat parlamentar.