Liberalii au sustinut ieri cu tarie in fata sefului statului ca doua Camere sunt mai bune decat una! Liderii PNL, care au participat la consultarile cu presedintele Traian Basescu, i-au prezentat acestuia un document de sustinere a Parlamentului bicameral si a introducerii votului uninominal.
Bogdan Olteanu, membru al conducerii PNL, a precizat ca liberalii i-au comunicat presedintelui ca pozitia lor este favorabila actualului sistem parlamentar, dar cu o reformare a acestuia, insotita de o reducere drastica a numarului de deputati si senatori si implicit a costurilor, alocate in principal pentru investitii.
Liderii PNL au mai afirmat in discutia cu presedintele ca ei vor ca in Senat sa fie reprezentanti ai comunitatilor locale, iar la Camera sa se faca o reducere considerabila a cheltuielilor.
Potrivit unui comunicat al PNL, liberalii se pronunta pentru diferentierea reala a atributiilor celor doua Camere ale Legislativului. „In viziunea PNL, eliminarea unei Camere nu va rezolva problema costurilor ridicate, atat de des invocata in dezbaterea publica. Solutia consta in reducerea numarului de parlamentari in medie cu 15 la suta si in micsorarea drastica a cheltuielilor, care printr-o gestiune corecta ajunge la jumatate din nivelul actual“, se arata in document.
Membrii conducerii PNL sustin ca militeaza de mai multi ani pentru o reforma profunda a clasei politice. Referitor la votul uninominal, liberalii spun ca inca de acum trei ani au depus o initiativa legislativa in acest sens. „Mai mult, in 2003 liberalii au incercat sa introduca chiar in noua Constitutie interzicerea migratiei politice, fara succes insa, pentru ca PSD nu a acceptat sub nici o forma o asemenea regula democratica“, se mai arata in document.

Nemultumiri si reprosuri prezidentiale

Potrivit unor surse care au participat la discutii, citate de Mediafax, Basescu s-ar fi aratat extrem de nemultumit de initiativa liberalilor de a-i prezenta un document cu propunerile lor. Basescu i-ar fi cerut premierului sa urgenteze reforma administratiei publice si sa rezolve problemele din sectorul energetic. Aceleasi surse sustin ca seful statului l-ar fi intrebat pe Tariceanu daca actuala Putere mai respecta programul de guvernare sau acesta trebuie schimbat. La finalul intrevederii, Basescu i-ar fi atras atentia vicepresedintelui PNL Puiu Hasotti sa inceteze declaratiile critice la adresa sefului statului, sustin sursele citate.
La incheierea discutiilor, liberalii au refuzat sa faca declaratii de presa, insa surse din partid sustin ca acestea ar fi fost indicatiile de la Cotroceni.
La randul sau, Basescu a decis sa faca o declaratie publica astazi, dupa ce se va intalni cu reprezentantii tuturor partidelor parlamentare.

Referendum pentru presedinte

In privinta unui referendum pentru o noua modificare a Constitutiei, presedintele Traian Basescu a spus la intalnirea cu liberalii ca ar putea organiza un referendum anul viitor, dupa raportul de tara din aprilie, daca nu se va ajunge la un consens pe temele pe care le discuta cu reprezentantii partidelor parlamentare. Seful statului s-a aratat, de asemenea, de acord ca una dintre intrebarile din referendum sa se refere la modul de alegere a presedintelui, in cazul in care partidele vor face o asemenea propunere.