Posibilitatea ca Traian Basescu sa dea chix la alegeri ii face pe unii lideri ai PD-L sa se gandeasca, ingrijorati, la viitor, desi nu toti din aceleasi motive. Intre cei mai agitati se numara fostii liberali, captivi in PD-L si care se gandesc tot mai des la o retragere din PD-L, singura problema fiind aceea ca nu prea au multe variante de "fuga": intoarcerea in PNL sau independenta.
Ceva se intampla in tabara PD-L si nu e deloc in ordine: desi Basescu e interesat mai mult ca oricand de atragerea, de partea sa, a electoratului liberal, mai ales in perspectiva turului doi, echipa liberala din PD-L, adica principalul motor al unei asemenea actiuni, e muta cu desavarsire.
Stolojan nu se implica pentru Basescu, in campanie, Stoica ori Raluca Turcan, cea atat de vocala altadata, nici atat. Flutur e sef de campanie cu numele. De altfel, non-combatul lui Stolo a fost pregatit inca de acum cateva luni, europarlamentarul declarand, strategic, in vara, despre eventuala sa implicare in campania lui Basescu: "Vom vedea, eu avand programul acesta, 4 zile la Bruxelles sau Strasbourg, e mai complicat sa fiu zilnic aici". De parca asta ar fi o problema.
Mai mult, in ultima perioada, Stolojan are pozitii tot mai critice la adresa Guvernului PD-L ori a unor membri marcanti, care ii obliga pe acestia la dezmintiri. Inca inainte de inceperea campaniei, in luna august, Stolojan a surprins prin atacul dur in punctul cel mai sensibil, la Elena Udrea, ca si la Monica Ridzi. Pe amandoua le-a acuzat direct de risipa banului public pe actiuni festiviste.
"Guvernul a procedat gresit marind bugetul ministerelor Tineretului si Turismului, deoarece nu se poate vorbi de solidaritate cand unii ministri cheltuie in nestire bani pe activitati festiviste" a spus el. Declaratia lui Stolojan i-a ridicat in capul sau pe Berceanu ori Videanu, care au sarit sa ii ia apararea Elenei.
A urmat la rand criticarea premierului Boc, pe care Stolojan l-a acuzat de intarzierea reformelor in Educatie si in privinta salarizarii unice: "Noua luni de zile am batut pasul pe loc cu o serie de reforme care se puteau face, fie au fost declansate pe niste concepte gresite - ca legea salarizarii unice, unde ei s-au apucat, in loc sa rezolve o treaba relativ simpla de ierarhizare a activitatilor sociale de la 1 la 15, s-au apucat sa discute nivelul de salarii si au intrat, evident, intr-o incurcatura si mi-e teama ca acelasi lucru se va intampla cu standardele de cost".
Recent, in plina campanie, Stolojan a tras si mai tare, anuntand ca salariile bugetarilor si pensiile ar putea sa scada pana la iesirea din criza, din lipsa de fonduri. El a criticat si modul in care sunt irositi banii publici.
"Romania, in situatia actuala nu mai prezinta garantii ca-si poate indeplini celelalte obligatii prevazute in acordul de imprumut, pina la sfirsitul anului". Declaratiile sale l-au determinat pe Boc sa dea dezmintiri, nervos, asigurand ca exista bani si pensiile nu vor fi afectate.
Toate aceste lucruri arata in mod clar ca ceva se intampla in interiorul PD-L, intre aripa Stolojan si restul democratilor. Explicatia nu e dificil de gasit: fostii liberali au fost utilizati de PD doar pentru a-si adauga "L"-ul liberal in coada numelui, altfel spus pentru a trage o parte din electoratul PNL spre Basescu si a justifica trecerea democratilor la popularii europeni, adica de la centru-stanga la dreapta.
Apoi, liberalii captati au fost trasi pe linie moarta, asteptand, vesnic, o recompensa care nu a venit. In decembrie anul trecut parea ca se rezolva situatia, dar premierul desemnat Stolojan a facut un misterios pas inapoi, gest care ascunde, mai mult ca sigur, multe dedesubturi.
Perioada care a urmat a dus aripa liberala tot mai spre margine, pana cand fostii liberali au inceput sa vorbeasca tot mai des despre o posibila reorientare politica.
In acest moment, stolojenistii sunt decisi sa gaseasca o alta varianta politica, dupa alegeri. O eventuala infrangere a lui Basescu, singurul care a "tras" pentru fostii liberali in PD-L, i-ar lasa pe acestia la mana baronilor democrati, care nu ii inghit si nu i-au inghitit niciodata.
Nici chiar o victorie a lui Basescu nu i-ar ajuta prea mult pe liberalii captivi, pentru ca relatia dintre Basescu si Stolojan s-a racit sever anul trecut, la formarea guvernului, iar atacul la Elena Udrea a reprezentat afrontul suprem.
Aripa liberala a PD-L isi pregateste retragerea din partid, dar intoarcerea in PNL e destul de complicata, pentru ca doar filiera Tariceanu - omul pe care Stolojan l-a promovat premier si lider de partid - ar putea garanta anumite negocieri, Crin Antonescu nedorind sa-i ajute pe fostii colegi liberali ajunsi in captivitate in tabara lui Basescu.
Surse din PNL au declarat ca, stiuta fiind situatia fostilor liberali in PD-L, in ultimele saptamani s-a discutat de cateva ori posibilitatea acceptarii acestora inapoi, dar putine au fost vocile favorabile. Resentimentele vizavi de liberalii captivi la PD-L Stoica, Stolojan, Flutur, Pinalti sau Raluca Turcan sunt, inca, prea mari.
In lipsa unor negocieri de grup, stolojenistii ar putea recurge la solutii individuale, dupa modelul Gheorghe Stefan Pinalti, care a anuntat recent, intr-un grup de apropiati, ca ia in calcul sa devina independent.