Delegatia Permanenta a PLD a adoptat vineri o rezolutie potrivit careia singura solutie reala pentru iesirea din criza este organizarea de alegeri parlamentare anticipate. Liberal-democratii si-au exprimat totodata disponbilitatea de a guverna intr-o alianta de centru-dreapta.
Presedintele PLD, Theodor Stolojan, a citit in Delegatia Permanenta, Rezolutia adoptata de conducerea partidului, in care se arata ca PLD constata ca reformele din Romania sunt practic blocate de cinci luni si ca exista un atac concertat asupra activitatii Departamentului National Anticoruptie si a Parchetului General, atac purtat de partidele politice care au fost delegitimate de referendumul din 19 mai. Rezolutia PLD constata, la primul punct, ca "singura solutie reala pentru iesirea din criza politica de astazi este organizarea de alegeri parlamentare anticipate".
In documentul PLD se exprima optiunea formatiunii de a participa la guvernare, doar intr-o alianta de centru-dreapta, rezultata in urma alegerilor parlamentare anticipate sau la termen. In plus, conducerea PLD cere Comisiei de Strategie Politica a partidului sa puna la dispozitia Biroului Executiv National al partidului, in termen de 10 zile, doua documente menite sa defineasca strategia PLD pentru perioada urmatoare. Primul va trebui sa contina reperele de baza ale negocierilor pe care le va purta PLD pentru gasirea unei formule de coagulare a fortelor de centru-dreapta. Cel de-al doilea va pregati o strategie alternativa pentru cazul in care unificarea dreptei va intarzia.

"Un guvern slab si dependent de PSD"

Partidul Liberal Democrat va sprijini orice motiune de cenzura care se va depune impotriva Guvernului Calin Popescu-Tariceanu, deoarece acesta ar fi "slab profesional, incapabil sa faca fata provocarilor integrarii europene a Romaniei si dependent politic de PSD", au mai decis membrii Delegatiei Permanente a PLD.
"Dupa referendum ar fi fost firesc ca Guvernul sa demisioneze si sa se organizeze alegeri anticipate parlamentare, dar este limpede pentru noi ca o asemenea solutie nu va fi imbratisata de partidele care au demarat procesul de demitere a presedintelui Traian Basescu - PNL, PSD, PC, PRM si UDMR", a declarat, dupa reuniunea PLD, presedintele Consiliului Reprezentantilor Nationali ai partidului, Valeriu Stoica.
In alta ordine de idei, liberal-democratii solicita clasei politice, in special PNL si UDMR, sa stopeze "presiunile exercitate asupra procurorilor", deoarece au constatat cu ingrijorare existenta unui atac concertat asupra activitatii Departamentului National Anticoruptie si a Parchetului General, purtat de partide politice care au fost "delegitimate" de referendumul din 19 mai.