Leonard Orban, comisarul desemnat din partea Romaniei, asteapta astazi confirmarea pentru ocuparea postului din Executivul european, pe care i-l va da plenul Parlamentului de la Strasbourg prin votul - mai mult decat sigur pozitiv - al membrilor sai. Imediat dupa audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului European, la 27 noiembrie, Orban a avut certitudinea ca evaluarea acestora va fi una pozitiva si ca votul in plenul de la Strasbourg, la12 decembrie, va fi in ceea ce-l priveste doar o formalitate.
Oficialul roman a recunoscut ca nu a fost usor sa faca fata interventiilor eurodeputatilor timp de trei ore, fiecare dintre vorbitori avand mai mult de o intrebare, dar se declara optimist in legatura cu verdictul comisiilor.
Orban a subliniat ca va acorda o importanta egala limbilor oficiale, limbilor minoritatilor si limbilor vorbite de imigranti, in spiritul dictonului european "unitate in diversitate" si in acord cu principiul protejarii si pastrarii acestei varietati lingvistice.
Candidatul Romaniei a subliniat totodata importanta principiului subsidiaritatii - fiecare stat membru decide politica proprie privind sistemul educational -, insa a subliniat ca in Romania se respecta dreptul minoritatilor de a invata in limba materna, inclusiv la nivel universitar. In plus, oficialul roman a subliniat ca Romania a facut progrese remarcabile in privinta drepturilor minoritatilor. (C. Anghelache)