Noile reglementari legislative privind activitatea societatilor comerciale, in mare parte cerute de UE, vor da mari batai de cap firmelor romanesti. Printre noile reglementari: note explicative atasate la bilantul contabil, audit obligatoriu, contabili numai cu facultate si certificat de calitate ISO pentru a putea participa la licitatii.
Oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP) au anuntat recent ca, de la 1 ianuarie, societatile comerciale trebuie sa depuna la fisc, pe langa bilantul financiar, si o nota explicativa in care administratorii vor trece date suplimentare privind activitatea firmei.
Masura este reglementata prin ordinul ministrului finantelor publice nr. 200/22 noiembrie 2006, ce urmeaza sa fie publicat in curand in Monitorul Oficial. Datele cerute de fisc trebuie sa contina amanunte despre angajamentele extrabilantiere, garantiile si diversele angajamente acordate tertilor, tranzactiile cu "partile legate" (sucursale, filiale sau alte forme de asociere si detinere), precum si despre modul in care au fost aplicate regulile guvernantei corporative in cazul societatilor listate pe pietele bursiere. De asemenea, nota explicativa trebuie insotita de o declaratie de asumare a raspunderii colective de catre echipa manageriala, atat in privinta corectitudinii si realitatii datelor incluse in bilant, cat si a celor incluse in nota. Reprezentantii MFP considera ca notele explicative trebuie date pentru o mai mare transparenta a activitatii firmelor. Ele sunt insa contestate de unii reprezentanti ai patronatelor, care considera ca birocratia va spori si va ingreuna activitatea firmelor, dupa cum a spus Valentin Cristea, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
"Noi nu suntem de acord cu aceste note explicative anexate la bilanturile contabile. Si asa, contabilitatea noastra este destul de incarcata, preluata dupa modelul francez. Sunt prea multe conturi. Ar fi un volum de munca in plus pentru contabili. Daca vor explicatii, organele de control le pot avea in timpul controalelor. Nu inteleg de ce sa fie depuse periodic de catre firme", a afirmat Cristea.
Audit obligatoriu si contabili cu facultate
Alte modificari legislative, care vor fi adoptate in cursul anului viitor, vor da si ele peste cap activitatea firmelor. Spre exemplu, vor fi modificate atat Legea contabilitatii, cat si reglementarile privind profesiunea de contabil si auditul financiar. De la 30 iunie 2007 va trebui auditate financiar mai multe categorii de societati: banci si institutii financiare, companii de asigurare si reasigurare, firme listate pe pietele bursiere, companiile organizate ca societati nationale, firmele care au beneficiat de fonduri comunitare nerambursabile, precum si IMM-urile care depasesc doua din cele trei criterii de marime - numar de salariati, valoarea activelor, cifra de afaceri. Contabilii cu studii medii vor avea dreptul sa intocmeasca doar evidente primare, iar cei cu studii superioare vor putea sa conduca din punct de vedere contabil firmele. Situatiile financiare anuale vor fi intocmite numai de expertii contabili.
Alta modificare impusa de legislatia comunitara este ca situatiile financiare ale microfirmelor (societati care realizeaza cifre de afaceri mai mici de 50.000 de euro) sa fie obligatoriu intocmite si avizate de un expert contabil sau de o firma autorizata. In prezent, microfirmele pot depune bilanturi pe raspunderea administratorului. In plus, pentru a putea conduce contabilitatea unei firme, este obligatorie angajarea unei persoane cu studii superioare economice. Administratorul va raspunde pentru organizarea contabilitatii, iar directorul contabil sau expertul contabil - pentru corectitudinea raportarilor. Reprezentantii patronali sunt de acord cu aceasta masura, dar nu si in cazul firmelor foarte mici. "Sunt de acord ca trebuie om cu scoala pentru conducerea contabilitatii unei firme. Dar, la firmele mici, cred ca ea ar putea fi facuta de firme de profil, care sa si reprezinte societatea in fata organelor de control. Nu asa, daca am un chiosc cu trei angajati sa-mi angajez contabil-sef cu facultate", a mai spus Valentin Cristea, vicepresedintele CNIPMMR. De asemenea, in viitorul apropiat, situatiile financiare anuale nu se vor mai depune la fisc, ci la registrul comertului.
ISO 9001 - calitatea costa bani
Alta cerinta a UE, necesara pe piata comuna, este implementarea sistemului de management al calitatii ISO 9001. Costurile pentru implementarea ISO 9001 nu sunt tocmai mici. Cea mai mica suma ceruta pe piata in prezent este de 3.000 de euro, iar documentatia stufoasa da batai de cap patronilor. Cel mai practic este sa ai un om specializat in intocmirea documentatiei, pentru ca firmele de consultanta in domeniu costa scump. Fara certificat ISO, participarea la licitatiile aducatoare de bani pentru firma este exclusa, lucru care va scoate de pe piata micile societati. Pentru acestea exista trei variante: fie vor fi cumparate de societatile mari, fie vor face eforturi pentru accesarea unor credite, fie proprietarii vor reveni la statutul de colaborator sau angajat. In legatura cu acest aspect, reprezentantii CNIPMMR sustin ca este necesar in competitia de pe piata. "Certificatul ISO nu este obligatoriu, dar daca nu-l ai poti fi scos de pe piata. Am inteles ca guvernul, prin ANIMMC, ar putea acorda granturi de 50% din costuri pe proiecte eligibile", a conchis Valentin Cristea.