Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ieri, ca formatiunea social-democrata va contesta Legea sistemului unitar de pensii publice la Curtea Constitutionala. El a afirmat ca, pe langa atacul de neconstitutionalitate a Legii pensiilor, PSD va formula si o sesizare impotriva presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, sesizare care ar putea fi inaintata nu doar Biroului Permanent al Camerei, ci si in justitie. "Strangem dosarul fraudelor Anastase. Nu este prima data cand votul in Camera Deputatilor este fraudat. Aseara (miercuri seara - n.r.) Roberta Anastase a anuntat un vot de peste 170, in timp ce pe toate imaginile filmate de televiziuni se puteau numara cel mult 80 de deputati prezenti in plen. Vom strange la acest dosar al fraudelor Anastase toate voturile viciate si vom depune acest dosar si la Camera Deputatilor si la institutiile abilitate ale statului. Va veni momentul cand doamna Anastase va raspunde nu doar politic pentru aceste fraude, ci si juridic", a declarat Ponta.
Proiectul Legii pensiilor a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor, cu 170 voturi "pentru", doua "impotriva" si trei abtineri, in absenta reprezentantilor PSD si PNL, dupa o dezbatere maraton in care parlamentarii care sustin guvernul au reusit sa isi impuna amendamentele dorite. Dezbaterile in plenul Camerei au durat circa 10 ore, timp in care deputatii au luat si doua pauze de consultari.

Sindicatele cer presedintelui sa nu promulge legea

Blocul National Sindical (BNS) cere presedintelui Romaniei sa nu promulge Legea pensiilor in forma in care a fost adoptata de Camera Deputatilor si sa o retrimita pentru reexaminare, solicitand Avocatului Poporului sa se autosesizeze si sa conteste legea pe motiv de neconstitutionalitate. "Minciuna, nerusinare, dispret - acestea sunt cuvintele care pot califica un proces destul de lung care a culminat cu adoptarea de catre Camera Deputatilor a noii Legi a sistemului public de pensii. O majoritate parlamentara care ar trebui sa crape de rusine, a adoptat o lege profund antipopulara, in dispretul total al angajamentelor asumate in fata organizatiilor sindicale", se arata intr-un comunicat remis ieri de BNS.






Sindicalistii au cerut in nenumarate randuri pastrarea unei minime demnitati pentru pensionarii prezenti si viitori si au primit asigurari ca lucrurile se vor indrepta pe fagasul normal, dar constata acum ca au fost mintiti.