Guvernul a aprobat in ultima sa sedinta proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale in Romania, cerut insistent de UDMR. Legea va garanta dreptul minoritatilor nationale la invatamant, religie, cultura si exprimare in limba materna.

In ultima sedinta a Guvernului a fost aprobat proiectul de lege cu privire la statutul minoritatilor nationale. Potrivit legii, in administratie si in justitie se va asigura folosirea limbii minoritatii nationale, in scris si oral. Limba minoritatii nationale va aparea pe inscriptiile denumirii localitatilor, a strazilor si institutiilor publice.
Legea interzice masurile normative care pot duce la modificarea componentei etnice a unor regiuni locuite de comunitatile etnice.
Totodata, este interzisa modificarea limitelor unitatilor administrativ-teritoriale. Conform proiecului, discriminarea unei comunitati nationale atrage raspunderea contraventionala a persoanei vinovate.
Organizatiile minoritatilor nationale pot participa la alegerile parlamentare, prezidentiale si locale, fiind asimilate partidelor politice. Membrii acestora pot obtine mandate in administratia publica locala si in Parlament.
Persoanele apartinand minoritatilor nationale isi pot exprima liber ideile, in public, prin viu grai si in scris. Persoanele apartinand minoritatilor nationale au dreptul la educatie, invatamant, cultura si religie in limba materna.
Minoritatile vor beneficia de institutii de invatamant particulare, radiouri si televiziuni, in limba materna, si subventii din bugetul de stat.