Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, conservatorul Sergiu Andon, sustine ca legea privind declaratiile de avere este confuza si trebuie modificata astfel incat sa fie eliminate neclaritatile pe care le contine. El considera ca termenul de 31 decembrie ales pentru depunerea declaratiilor de avere este unul neinspirat, Andon fiind de parere ca o data mai potrivita ar fi 5 sau 10 ianuarie, ulterior inchiderii anului fiscal si a celui bancar.
Andon a opinat ca ultima zi pentru depunerea acestor documente ar trebui sa fie una lucratoare, si nu ultima si a anului, cand in institutiile unde ele trebuie sa fie depuse nu se lucreaza. "Cineva ar putea sa castige la loterie sau sa primeasca o mostenire in ultima zi a anului si nu va putea sa includa acest lucru in declaratia de avere daca se pastreaza ca data-limita ziua de 31 decembrie", a mentionat Sergiu Andon.
Acesta a criticat, de asemenea, faptul ca Legea nr. 115/1996 privind declararea si controlul averii demnitarilor, a magistratilor si a functionarilor publici contine prevederi ambigue, care permit interpretari eronate.
Deputatul a dat ca exemplu prevederea care stipuleaza ca actualizarea declaratiilor de avere trebuie sa fie facuta anual numai de persoanele care dobandesc bunuri de natura celor prevazute de aceasta lege. In opinia sa, textul respectiv nu este suficient de clar, putand fi interpretat in sensul ca orice astfel de bun dobandit, de orice valoare, atrage dupa sine obligativitatea actualizarii declaratiei. (Cristian Anghelache)