Legea bugetului pe 2011 a intrat in linie dreapta, anunta, luni, secretarul general adjunct al PDL, Gheorghe Flutur. Tot atunci, liderul PDL anunta intentia Guvernului de a trimite, astazi, legea in Parlament.
"Legea bugetului de stat pe 2011 a intrat in linie dreapta. Guvernul intentioneaza sa trimita marti la Parlament Legea bugetului de stat. La momentul acesta, mai sunt discutii cu grupurile parlamentare, insa obiectivul este ca marti sa fie tinuta o sedinta de Guvern pentru aprobarea legii. Este o urgenta pentru ca suntem in a doua decada a lunii decembrie", a declarat Gheorghe Flutur, luni, la finalul sedintei Biroului Permanent al partidului´.
Asa cum a fost "gandit" bugetul, se are in vedere ca in 2011 sa nu mai fie nevoie sa se ia masuri de ajustare si se pleaca, cel putin in aparenta, cu speranta ca masurile de austeritate sa se termine in 2010.
De altfel, cresterea de 1,5% a fost "trambitata" si de ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. "Este pentru prima data cand bugetele au la baza indicatorii macroeconomici si putem spune ca acestia arata o revenire a economiei. Desi multe voci sustin ca Guvernul Boc nu are viziune, putem spune ca in 2011 avem o crestere economica de 1,5%, lucru validat si de organismele internationale", a declarat Ialomitianu, la finele sedintei de Guvern desfasurate luni seara´.
Printre prioritatile prevazute de Legea bugetului se numara cofinantarea proiectelor europene, mai multi bani pentru investitiile in infrastructura, scaderea ratei somajului si stabilizarea cursului euro-leu.
Proiectul prevede o reducere a deficitului bugetar de la 6,8% la 4,4%, Ialomitianu apreciind ca in 2012 este posibil ca Romania să se incadreze intr-o limita a deficitului de 3%, obligatie prevazuta in Tratatul de la Maastricht.
Conform estimarilor sefului Finantelor Publice cresterea incasarilor din TVA va fi de la 39 miliarde lei in 2010 la 46 de miliarde in 2011, iar la accize de la 17,4 la 18,4 miliarde lei. In schimb, bugetul de stat va trebui sa suporte si in 2011 deficitele bugetelor de asigurari.
Mai mult, in bugetul de stat sunt prevazute cheltuieli mai mari pentru salariile de baza ale unor ministere precum cel al Administratiei si Internelor si cel al Apararii Nationale.
Campionii bugetului de stat in 2011 vor fi Ministerul Muncii, Transporturile si cel al Mediului.
In ceea ce priveste cheltuielile de personal aferente fondurilor alocate din bugetul de stat, cel mai bine plasat va fi Ministerul Comunicatiilor (+11,78%), urmat de Ministerul Administratiei si Internelor (11,27%) si cel al Transporturilor, cu 6,55%, informeaza Evenimentul Zilei.
Si Ministerul Mediului si Padurilor, condus de Laszlo Borbely, va beneficia anul viitor de mai multi bani de la stat. Fondurile alocate vor fi mai mari cu 31,33%, ajungand la 2,18 miliarde lei, iar la Ministerul Muncii cu 14,34% mai mult decat in 2010, adica 33,58 miliarde lei, in timp ce ministerul Dezvoltarii, condus de Elena Udrea va primi fonduri mai mari de la buget. Pentru anul viitor sunt prevazute alocari de 2,32 miliarde lei, in crestere cu 5,68% fata de 2010´.
La randul sau, si Administratia Prezidentiala va beneficia de mai multi bani. Potrivit proiectului bugetului de stat publicat de Ministerul Finantelor, cheltuielile Administratiei Prezidentiale vor fi, in 2011, de 29,27 milioane lei, cu 3,58% mai mari decat anul acesta.