Presedintele Organizatiei Judetene PNL Galati, secretar de stat in cadrul MAI Victor Paul Dobre, a anuntat ca judetul nostru are din ce in ce mai multe probleme din cauza migratiei fortei de munca autohtone. Starea de fapt din Galati i-a fost raportata lui Dobre de catre prefectul judetului, Mihai Capra. Reprezentatul Guvernului in teritoriu a aflat despre aceasta situatie dupa ce a avut o discutie cu oamenii de afaceri locali. "Dupa ce a avut o intilnire cu mediul de afaceri din Galati, prefectul Capra a informat Ministerul ca incepem sa avem probleme cu forta de munca. Intreprinderile au probleme in a-si gasi oameni calificati", a declarat liberalul Paul Dobre.

Secretarul de stat considera insa ca, din cauza acestei situatii, angajatorii se vor simti obligati sa mareasca lefurile salariatilor daca doresc sa aiba cu cine sa-si faca treaba. "Aceasta problema noua cu care tara noastra se confrunta va crea o presiune pe veniturile salariale. Angajatorii va trebui sa dea salarii mai mari pentru a-si pastra oamenii", a subliniat Dobre.

E nevoie de oameni de la tara

Secretarul de stat a mai aratat si ca o problema ce va trebui rezolvata intr-un ritm rapid este atragerea fortei de munca excedentare din mediul rural in orase. In acest sens, liderul penelist a spus: "Ma refer in principal la persoanele tinere si de virsta medie care ar trebui sa fie atrase spre activitati economice. Prioritate au constructiile, cu un ritm de dezvoltare anual de 20%, si productia industriala, care are un ritm de crestere de 12 procente".

Dupa ce a vorbit cu oamenii de afaceri, Victor Paul Dobre a concluzionat ca s-a ajuns pina la situatia de a fi foarte greu de gasit un sudor, iar acesta, daca este gasit, are pretentia sa fie bine platit. "Spre exemplu, doar din Bacau sint vreo 80 de mii de oameni in zona Torino. Acolo e o a doua resedinta a bacauanilor", a incheiat secretarul de stat liberal. Facem precizarea ca in Galati principalii furnizori de forta de munca calificata pentru angajatorii din UE si America sint Santierul Naval Damen si Mittal Steel.

Patronii din Galati se afla intr-o situatie cu adevarat noua pentru mediul de afaceri romanesc. Daca angajatorii nu maresc lefurile amaritilor care le lucreaza in curti, ei vor fi nevoiti sa alerge dupa muncitori prin China. Legat de aceasta problema, guvernantii considera ca, in citiva ani, nivelul salariilor din tara noastra va creste intr-un mod simtitor.