ISJ se confrunta cu o noua problema: parinti care reclama ca ai lor copii nu sint lasati sa se prezinte la examene.

Reclamatiile au venit din comuna Suceveni, asa cum a declarat Tania Bogdan, inspector scolar general, localitate din care s-au primit telefoane anonime prin care se instiinta ca mai multi elevi nu erau lasati sa se prezinte de examenul de limba si literatura romana.

"Dinspre Suceveni am primit azi (n.r. - ieri) un telefon cum ca elevilor cu rezultate slabe in timpul anului scolar li se spunea sa nu vina la examenele de la testele nationale. Am luat contact cu scoala din localitate pentru a preintimpina astfel de situatii si am inteles ca nu asa s-a intimplat. Cred ca reclamatiile vin pentru ca elevii care sint in situatie de corijenta nu stiu ce se intimpla cu ei si din acest motiv au aparut astfel de idei. Nu mi se par reale aceste reclamatii. In momentul in care familia are un copil, iar copilul doreste sa se prezinte la examen, imi vine greu sa cred ca exista cineva care il poate impiedica sa nu intre in sala de examen", a declarat Tania Bogdan.

Apa pentru candidati

Sefa ISJ a declarat ca 5.354 de candidati s-au inscris la examenul de limba si literatura romana, dintre care doar 5.239 s-au prezentat la testare. "Un singur candidat a fost prins cu fituici, motiv pentru care a fost eliminat din examen", a declarat Tania Bogdan.

Mai mult, aceasta a declarat ca elevii au beneficiat de conditii bune pentru sustinerea examenului. "Chiar daca a fost mai cald, a fost apa in sali", a explicat Tania Bogdan. In ceea ce priveste dificultatea subiectelor, ele nu au mai fost analizate in mod special de inspectorii de specialitate pentru ca au fost publicate inainte cu citeva luni pe site.

Rezultatele se afiseaza pe 24 iunie

Testele nationale contin trei probe obligatorii pentru elevii care au absolvit cursurile in scoli cu predare in limba romana, respectiv limba si literatura romana, matematica si, la alegere, istoria romanilor sau geografia (Romaniei), in functie de optiunea fiecarui candidat. Elevii care au absolvit cursurile clasei a VIII-a la o unitate scolara cu predare intr-una dintre limbile minoritatilor nationale vor sustine si o proba de limba materna.

Prima afisare a rezultatelor va avea loc in data de 24 iunie, pina la ora 16.00. In aceeasi zi, in intervalul orar 16.00-20.00, vor putea fi depuse contestatiile. Rezolvarea acestora este prevazuta in perioada 25-27 iunie, iar afisarea rezultatelor finale in data de 28 iunie.