La delegatia Permanenta a PNL, ministrii liberali au primit vot de incredere
Realitatea Romaneasca
Duminica, 1 Iulie 2007
418
Cu trei abtineri, liberalii din Executiv au primit votul de incredere al Delegatiei Permanente a partidului lor. Sambata, la intalnirea de la Brasov, a fost prezentat raportul de activitate al ministrilor Cabinetului Tariceanu. Potrivit unor surse liberale, la vot s-au abtinut Radu Stroe, Vlad Moisescu si Ioana Costescu, vicepresedintele PNL sector 1.
Pentru a elimina toate speculatiile conform carora ministrii liberali nu ar mai avea sustinerea partidului, presedintele PNL a cerut membrilor Delegatiei Permanente un vot de incredere pentru ministrii din Cabinet. "Nu ma gandesc la remanieri. Vreau sa vad daca mai avem incredere in actuala echipa, sa eliminam aceste comentarii si speculatii", a sustinut Tariceanu, inainte de inceperea reuniunii. Dupa vot, liderul liberal a aratat ca, in pofida pozitiei adoptate de Delegatie cu privire la sustinerea acordata Cabinetului, nu va "desconsidera" modul in care este perceput fiecare ministru. In ceea ce priveste guvernarea, Tariceanu a dat asigurari ca va ramane la Palatul Victoria cata vreme nu i se vor impune "compromisuri". "Cat timp nu vom face compromisuri, vom sta la guvernare. Cota unica, de exemplu, daca ni s-ar cere sa renuntam sau daca Parlamentul ar impune acest lucru, Guvernul demisioneaza", a mai precizat. Tariceanu in acest context, Tariceanu a mai explicat ca, "in limitele jocului democratic", Executivul va negocia cu toate formatiunile politice reprezentate in Parlament. Mai mult, el a sustinut ca relatiile cu PD vor fi reluate in momentul in care democratii vor fi condusi de oameni care stiu sa se tina de cuvant.
Cioroianu "se comporta foarte bine"
Adrian Cioroianu, liberalul de la Externe, s-a bucurat de sustinerea sefului sau, care a spus ca acesta "a avut o prestatie foarte buna la Parlamentul European" si ca, in calitate de ministru, "se comporta foarte bine". Tariceanu s-a referit si la evenimentul mediatic abia incheiat cu privire la prestatia lui Cioroianu in intalnirea avuta cu secretarul de stat american, Condoleezza Rice. Potrivit argumentelor premierului, ministrul de Externe a fost in mod gratuit taxat de presa pentru niste greseli pe care nu le-ar fi facut. "Eu am avut posibilitatea sa iau aceste informatii din alte surse, lucrurile sunt pe departe de a sta asa cum au fost prezentate de presa", a spus liderul liberalilor.
Parlamentarii ridica semne de intrebare
Liberalii care lipsesc de la sedintele Parlamentului si cei care se dovedesc inactivi il fac pe liderul PNL, potrivit declaratiei acestuia, sa-si puna unele semne de intrebare. Totusi, a afirmat Tariceanu, pana la viitoarele alegeri, PNL nu prea are ce masuri sa ia impotriva lor, ci doar sa decida sa nu-i mai puna pe lista la viitorul scrutin. "Pentru parlamentarii care au 10 prezente din 60, imi pun un semn de intrebare daca mai merita sa fie pe lista pentru Parlamentul viitor, cat si pentru parlamentarii care nu au avut luari de cuvant in plen, initiative legislative sau lucruri de genul asta", a subliniat liderul liberalilor.
Lista pentru europarlamentare nu se face acum
In contextul apropierii de alegerile europene din toamna, liberalii s-au aratat interesati si de activitatea europarlamentarilor lor. "Dorim ca notorietatea si experienta sa poata sa o transpuna in plan intern. Vedeti cat de putin se vorbeste despre Europa la noi. Subiectele de politica interna sunt foarte importante, dar de la 1 ianuarie destinele noastre au fost legate de UE", a apreciat liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu a mentionat ca PNL nu va stabili in momentul de fata lista pentru alegerile europarlamentare.
Presiunea motiunii de cenzura ramane
Liberalii se declara imuni la amenintarea cu alta motiune de cenzura a social-democratilor. "Suntem deja obisnuiti cu aceasta situatie", a declarat vicepresedintele PNL, Ludovic Orban. Potrivit acestuia, PNL poate face fata oricand unor motiuni de cenzura initiate de PSD sau de orice alt partid aflat in opozitie. "PNL se gaseste intr-o pozitie de guvern minoritar. Este in aceasta pozitie din momentul parasirii guvernarii, nu de catre PD, ci de catre PC, la sfarsitul anului trecut. Suntem deja obisnuiti cu aceasta situatie. Am invatat deja sa negociem la sange fiecare proiect guvernamental ca sa-i convingem pe parlamentarii celorlalte partide pentru a ne vota proiectele.", a spus vicepresedintele liberal. Orban si-a mai exprimat convingerea ca nu se va ajunge la anticipate. Un alt liberal insa, ministrul Eugen Nicolaescu, nu pare la fel de sigur. "In 2007, sigur nu", a fost declaratia lui Nicolaescu pe aceasta tema. Declaratiile celor doi vin in contextul in care, cu o zi inainte, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca "presiunea pentru anticipate ramane", apreciind ca momentul propice pentru organizarea acestora ar fi odata cu alegerile locale din 2008. " E o presiune. Chiar si din sondaje vedem ca, intr-o maniera oarecum atipica, un numar relativ mare de cetateni inca mai considera ca anticipatele sunt o solutie. De obicei, in partea a doua a ciclului politic, cetatenii nu mai vor anticipate pentru ca alegerile vin oricum. Estimarea mea este ca momentul cel mai apropiat pentru eventuale anticipate este zona alegerilor locale de anul viitor. Daca dorim sa suprapunem parlamentarele cu localele, ar fi o premiera, nu e o solutie imposibila", a spus Mircea Geoana.
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
418
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
418
Euronews
Miercuri, 30 Aprilie 2025
418
Euronews
Sambata, 8 Martie 2025
418