Basescu a dat inca o data dovada unui politician nonconformist si spre deosebire de predecesorii sai de la Cotroceni a preferat sa-si petreaca cea de-a 54-a aniversare alaturi de familie. Locul receptiilor simandicoase si pline de snobi a fost luat de spritul inchinat cu cei dragi. Asta nu inseamna insa ca nu au existat momente care sa-l fi facut pe Basescu sa-nghita sarmaua cu noduri. Unul dintre aceste momente a fost marcat de conservatorul Voiculescu, care a refuzat, pur si simplu, sa-i adreseze o urare celui care l-a luat la guvernare. Celalalt moment a venit din partea altui tarat, Dan Ioan Popescu, care a solicitat demisia, la pachet, a presedintelui, premierului si a procurorului general.
Cel mai emotionant moment al zilei a venit insa din comuna galateana Piscu, acolo unde sinistrata careia Basescu i-a promis in vara ca ii va boteza copilul cu care era insarcinata a nascut o fetita. In cinstea fericitei coincidente si in speranta ca presedintele se va tine de cuvant (Basescu a spus atunci ca va boteza doar daca va fi baiat), femeia a spus ca isi va numi copilul Traiana. Un alt moment placut s-a petrecut si dis-de-dimineata, cand constanteanul Basescu a fost probabil sculat din somn de telefonul primit de la socrii sai suceveni. Acestia au tinut sa fie primii care il felicita pe presedinte si l-au sunat cu noaptea in cap. Gheorghe Andrusca, socrul sau, in varsta de 87 de ani, i-a urat multa sanatate si fericire si le-a marturisit ziaristilor ca l-a gasit pe ginerele sau foarte bine dispus. Pe de alta parte, locul in care Traian Basescu si-a sarbatorit - in familie - aniversarea a fost unul destul de ambiguu. Ba ca presedintele ar fi venit inca de joi seara la vila sa de protocol din Neptun, ba ca acesta s-ar fi aflat inca la Bucuresti in cursul zilei de vineri. Iar daca fratele presedintelui, Mircea Basescu, a dat de inteles ca vineri (atunci cand s-a aflat cu probleme de afaceri pe la Bucuresti) va trece pe la acesta sa ii ureze toate cele, cumnata lui Basescu a declarat ca nu stie unde se afla presedintele de ziua lui, „pentru ca asa este el, niciodata nu stii cum i se modifica programul”. Doinita Basescu a declarat, la fel ca si sotul acesteia, Mircea Basescu, faptul ca de ziua presedintelui nu i-au pregatit nici un cadou. „Poate sa ii fi luat Mircea ceva, asa, dintr-o inspiratie de moment, in drum spre Bucuresti, dar noi nu obisnuim sa facem gesturi de-astea protocolare. Am fi insa fericiti sa ii uram fata in fata „La multi ani!”, aici la Constanta, caci la telefon eu, una, nu l-am prins azi (n.r. vineri, 4 noiembrie a.c.) nici pe el, nici pe cumnata mea, Maria”, a declarat Doinita Basescu, adaugand ca este foarte posibil ca Traian Basescu sa fie prezent sambata si duminica la Constanta, pentru a se intalni cu mama sa si cu celelalte rude. Revenind la felicitarile adresate presedintelui, o urare mai speciala a venit si din partea finului sau Gheorghe Falca, primarul Aradului. Tintuit la pat de o pneumonie rebela, Falca i-a trimis o scrisoare nasului sau, in care i-a urat „La multi ani!” si multa putere de munca. Pana si adversarii sai politici au lasat pentru o clipa garda jos si au tinut sa-l felicite pe Basescu. Marele sau dusman Adrian Nastase a fost de-a dreptul nostalgic, urandu-i celui care l-a batut la alegeri „La multi ani!” si rememorand vremurile in care cei doi erau vecini de bloc. Nastase a povestit patania prin care au trecut in momentul in care alt vecin de-al lor, Nicolae Vacaroiu, i-a inundat si a trebuit sa sparga usa de la apartamentul acestuia.

Felicitari printre dinti

Pentru a nu parea totusi desueti, cei din PSD s-au gandit sa contrabalanseze gestul de fair-play al lui Nastase cu o iesire de-a lui Dan Ioan Popescu. Organizatia bucuresteana a PSD, aflata in subordinea DIP-ului, s-a trezit sa ceara demisia presedintelui, a premierului si a procurorului general din cauza scandalului declansat de numarul „gresit” format de Tariceanu. De remarcat spontaneitatea gestului lui DIP, care a reactionat la doar… cateva zile de la declansarea isteriei. Iar daca vicepremierul George Copos a reusit sa pastreze aparentele unei urme de civilizatie si i-a urat omului de la Cotroceni cele cuvenite in astfel de momente, seful conservatorilor a mai facut o data in plus dovada prostului gust care il guverneaza in demersurile sale politice. „Ii urez lui Traian Basescu ceea ce mi-a urat si el mie de ziua mea”, a declarat Dan Voiculescu, fara a explica in vreun fel despre ce este vorba. Solutia imorala a ultimelor doua guvernari i-a trimis apoi pe ziaristii intrigati sa afle de la Cotroceni ce a vrut el sa spuna.