Vicepresedintele american, Joe Biden, a afirmat, joi, in declaratia de presa de la finalul intrevederii cu presedintele Traian Basescu, ca de la prima sa vizita la Bucuresti, in 1999, Romania, "o tara extrem de frumoasa", a facut progrese.
"Mi-a placut intotdeauna Romania, o tara extraordinar de frumoasa. Imi amintesc acum cand am venit aici, acum cateva decenii. Acum pot sa constat progresele pe care le-ati realizat intre timp", a spus Joe Biden.
Biden a vizitat Romania in 2 si 3 septembrie 1999, fiind atunci liderul democrat al Comitetului pentru Relatii Externe al Senatului Statelor Unite.
Biden, senator la acea data, declara ca face vizita si pentru a obtine o evaluare exacta a pagubelor pe care le-a avut de suferit Romania in urma actiunilor NATO in fost Iugoslavie, multumind, totodata, pentru asistenta acordata de statul roman in luarea unor decizii de importanta majora in timpul conflictului din Kosovo.
James Rosapepe, fost ambasador american in Romania, relata, intr-un articol publicat in august 2008, despre vizita lui Joe Biden la Bucuresti, in 1999, cand acesta s-a intalnit cu Petre Roman, dar a avut si o controversa cu un reprezentant al opozitiei.
"Am avut sansa sa vad stilul sau de conducere in septembrie 1999. Eram ambasador in Romania si vizita avea loc imediat dupa efortul NATO de oprire a actelor de purificare etnica din Kosovo. Oficialii americani veneau la Bucuresti pentru a le multumi liderilor romani pentru sustinere si pentru a prefigura perspectivele Balcanilor", isi aminteste Rosapepe.
"Spre deosebire de alti oficiali, a caror abordare era utila dar foarte relaxata, domnul Biden si-a exprimat curiozitatea inca de la aterizarea pe aeroportul Otopeni. M-a intrebat despre atitudinile romanilor, despre pozitia liderilor romani, despre ratiunile interne ale politicii externe a Romaniei fata de Slobodan Milosevici. In conditiile in care domnul Biden ii cunostea pe toti liderii romani chiar si inainte de caderea dictatorului Nicolae Ceausescu in 1989, intrebarile erau foarte complexe", povestestea fostul ambasador despre Biden.
"In cursul unui dineu la resedinta mea cu reprezentantii opozitiei, unul dintre ei a declarat ca aderarea la NATO este importanta pentru tara lor dintr-un motiv de care pana atunci nu mai auzisem. 'Daca suntem in NATO nu va mai trebui sa ne temem ca Alianta va ataca Romania din cauza relatiei cu minoritatea maghiara, asa cum s-a intamplat in Iugoslavia. Turcia este de mult timp membra NATO si ii lasati sa faca ce vor cu minoritatea kurda', spunea acesta. Domnul Biden, vizibil iritat, s-a ridicat de pe scaun, s-a aplecat peste masa si a spus: "'Daca pentru asta vreti sa aderati la NATO, ma voi asigura sa nu se intample niciodata'", povestea Rosapepe.
"Alti lideri l-au asigurat pe Biden - si pe mine - ca interlocutorul anterior facuse o gafa si ca romanii sunt dornici de relatii bune cu minoritatea maghiara. Si au avut dreptate. Cand opozitia a ajuns la putere un an mai tarziu, formatiunea etnicilor maghiari a sustinut noul guvern. In 2004, Romania a devenit membra NATO, cu sustinerea lui Biden", a subliniat Rosapepe.