Florin Ciocotisan publica pe IMPACTNEWS articolul "Partidele isi renumara voturile la inceput de sesiune de toamna", pe care il puteti citi in continuare.
Cresterea salariilor bugetarilor, scaderea TVA-ului, scaderea somajului, relansarea economiei, acestea sunt cateva dintre temele ce compun agenda publica, a cetatenilor. Remanierea guvernamentala, motiunea de cenzura, programarea alegerilor anticipate, acestea sunt temele ce compun agenda politica, in noua sesiune parlamentara, care incepe miercuri.
Sesiunea parlamentara de toamna debuteaza cu jocuri politice atat ale Puterii cat si ale Opozitiei, jocuri facute in efortul de rasturna raportul de forte in Parlament.
Prima tema pe agenda politica este remanierea guvernamentala, care se preconizeaza a fi insa doar o remaniera restransa cu maxim trei sau patru nume de minstri. Cele mai vehiculate nume sunt: Sebastian Vladescu, Mihai Seitan si Radu Berceanu.
Motiunea de cenzura, anuntata de PSD, va fi depusa dupa Congresul partidului din 16 octombrie. Pana atunci insa sunt asteptate mai multe motiuni simple pentru a pune presiune pe Guvern.
Numai pentru prima saptamana a sesiunii parlamentare au fost anuntate trei motiuni simple. Doua le apartin social-democratilor, una la Camera Deputatilor pe Agricultura si cealalta la Senat pe Sanatate. De asemenea, PNL a anuntat depunerea unei motiuni simple la Camera Deputatilor pe Munca.
In planul confruntarilor politice se intrevad noi tentative ale senatorilor PDL de a-l debarca din functia de presedinte al Senatului pe Mircea Geoana. In acest sens, PDL ar putea profita de pozitia incerta pe care o are Geoana in PSD, in conditiile in care tabara Ponta se pregateste sa il schimbe pe Geoana de la sefia Senatului, dupa cum sustin surse din interiorul partidului.
PDL ar putea fi strans insa cu usa nu numai de Opozitie ci si de colegii de coalitie din UDMR, formatiune care si-a propus in aceasta sesiune sa treaca prin Parlament Legea privind regiunile de dezvoltare si sa reia dezbaterile pe Legea privind statutul minoritatilor nationale. Momentul propice pentru UDMR este chiar motiunea de cenzura initiata de PSD. UDMR ar putea folosi motiunea de cenzura ca mijloc de santaj politic pentru obtinerea unor garantii din partea PDL privind legile aminte mai sus.