Impact News publica articolul "Razbunare in Pasul Paduchiosul: Ponta ar vrea suspendarea lui Geoana", pe care il puteti citi in continuare.
Mai toti apropiatii si fidelii liderului PSD, Victor Ponta, laolalta cu cei acuzati de Mircea Geoana ca i-au subminat ultima campanie prezidentiala se reunesc miercuri, la Cabana Cuibul Dorului din Sinaia, intr-o sedinta secreta si restransa a Biroului Permanent, pentru a lua in calcul suspendarea acestuia din partid. Sub pretextul ca Geoana beneficia deja de o interdictie de a mai vorbi in numele PSD, Ponta vrea sa propuna suspendarea sa, temporara, pentru a nu se pierde sefia Senatului, sustin surse social-democrate. Mai mult, Geoana ar urma sa fie acuzat oficial ca vrea sa distruga si sa divizeze PSD, conform unui plan stabilit cu liberalul Crin Antonescu si conservatorul Dan Voiculescu. Sedintele secrete la poale de munte se reiau ca practica la nivelul PSD. De aceasta data, social-democratii vor trage la Cabana Cuibul Dorului, aflata la 2 kilometri de Pasul Paduchiosul, sustin sursele citate.
Cum predecesorul sau facea des uz de astfel de plimbari la mare altitudine, liderul PSD Victor Ponta nu a ezitat nici el sa apeleze la abordari similare pentru a sapa putin groapa lui Mircea Geoana. Iritat ca a fost facut responsabil de presedintele Senatului pentru insuccesul acestuia in cel de-al doilea tur de scrutin prezidential, dar si de criticile formulate fata de modul sau de conducere si politica sa de colaborare in Opozitie, Ponta si-a convocat apropiatii din BPN pentru a pune la cale suspendarea rivalului sau, prea vocal in ultima vreme.
De teama aparitiei chiar unei scindari in partid, Ponta este decis sa-l indeparteze pe Geoana de treburile interne ale partidului si sa-l pastreze, izolat, la carma Senatului. Mai intai insa Ponta are nevoie de luarea pulsului propriilor colegi din BPN, sedinta de la Sinaia fiind special organizata pentru a tatona starea de spirit a acestora fata de ultimele evenimente. In cazul in care social-democratii vor decide caderea lui Geoana, liderul PSD va forta un vot de excludere din partid in BPN-ul, cel mai probabil, lunea viitoare, sustin sursele citate.
La intrunirea de la Sinaia nu au fost invitati toti vicepresedintii, ci numai cei apropiati noii conduceri sau despre care se stiu ca nu-l mai inghit pe Geoana, gen Viorel Hrebenciuc, unul din cei acuzati de fostul lider de partid ca nu a gestionat cum trebuie campania PSD in diaspora la alegerile prezidentiale. Partizani binecunoscuti ai lui Geoana, precum moldoveanul Ioan Chelaru si brasoveanul Constantin Nita nu au fost invitati, si, in buna traditie perfectata de cel care urmeaza a fi mazilit, nici presedintele de onoare, Ion Iliescu, sustin sursele citate.
Totusi, Ponta nu urmareste o suspendare definitiva a rivalului sau, ci numai una temporara, ne-au mai declarat sursele citate. Actuala conducere spera ca Geoana se va potoli cand va constata lipsa de sprijin in PSD. Cauza acestei rezerve se poate regasi in calitatea de presedinte al Senatului detinuta de Geoana. O suspendare definitiva din PSD ar fi echivalenta cu retragerea sprijinului politic al partidului, ceea ce ar face functia lui Geoana vulnerabila la atacurile PDL, iar PSD ar risca sa piarda functia de al doilea om in stat, un scenariu pe care Ponta vrea sa-l previna chiar cu pretul aplicarii doar a unei jumatati de masura.
Pentru a pregati terenul suspendarii lui Geoana, Ponta s-a folosit de parlamentarii si liderii de filiale care-i datoreaza ascensiunea politica. Un grup de 26 de lideri locali, senatori, deputati si europralamentari social-democrati au reactionat marti la acuzatiile lui Geoana printr-o scrisoare deschisa intitulata, "Ce jocuri faceti, domnule Mircea Geoana?", prin care sugereaza ca ultimele interventii critice ale acestuia la adresa partidului ar avea un motiv mult mai ascuns decat fluturarea binelui pentru PSD.
In epistola, Geoana a fost acuzat la randul sau ca minte in legatura cu vizita la Sorin Ovidiu Vantu, semnatarii acreditand ideea ca la acel episod a fost prezent si jurnalistul Robert Turcescu, caruia i s-a solicitat sa spuna adevarul despre vizita lui Geoana. Numai ca jurnalistul in cauza a infirmat imediat aceasta ipoteza, criticandu-l, in acelasi timp, pe Mircea Geoana ca parcurge "cu o viteza uluitoare drumul de la prostanac la prost de-a binelea". Geoana a replicat la scrisoarea colegilor sai, aratand ca tot ceea ce s-a afirmat in acel text reprezinta "minciuni de la un capat la altul".
"Ati mintit electoratul si anul trecut si o faceti si acum vorbind despre vizita dumneavoastra la domnul Vantu. Va readucem aminte ca stiati, asa cum stiam cu totii, inca de la ora 13.00, de existenta fotografiilor si informatilor publicate in toata presa despre prezenta dumneavoastra la domiciliul lui Sorin Ovidiu Vantu, cu o seara inainte de dezbaterea finala din campania pentru alegerile prezidentiale. Cu toate acestea, este de notorietate faptul ca, atunci cand atat domnul Hrebenciuc, cat si domnul Gusa si domnul Ponta v-au solicitat explicatii in legatura cu acea vizita, i-ati mintit spunand ca episodul nu a avut loc. Acesti oameni si intreg staff-ul care v-au sustinut si v-au crezut pe cuvant pana la ora dezbaterii" se afirma in textul scrisorii.
Cei 26 de semnatari, intre care se numara deputatii Viorel Hrebenciuc, Nicu Banicioiu, Mircea Dusa, Radu Moldovan, Florin Iordache, Valeriu Zgonea, europarlamentarii Corina Cretu si Catalin Ivan si o serie de lideri ai organizatiilor locale social-democrate, numiti dupa alegerea lui Ponta ca presedinte de partid, mai sugereaza ca strategia de atac pus in scena de Geoana nu a fost facuta de capul lui, ci in tandem cu liderii PNL si PC, Crin Antonescu si Dan Voiculescu, intr-o tentativa a acestora de a diviza si slabi PSD.
"Tinand cont de toate aceste lucruri, va intrebam, domnule Geoana, in numele cui actionati? Aveti motive ascunse pentru care vreti sa deturnati atentia de la problemele curente? Exista agende secrete despre care noi, cei din PSD, nu stim? Aveti intelegeri ascunse cu domnii Crin Antonescu si Dan Voiculescu? De ce doriti distrugerea dinauntru a PSD si doriti cu atata ardoare sa va razbunati pe domnul Victor Ponta?" mai scriu semnatarii.
De astfel, dinspre Kiselleff nr.11, unii social-democrati au lasat marti sa transpire catre presa existenta unui presupus targ intre Geoana si Antonescu care sa saboteze orice succes electoral al lui Ponta pentru a pregati premisele debarcarii acestuia la viitorul Congres si a reinstalarii lui Geoana in functie.