Alianta PNL-PD Constanta a fost ferita in ultimul timp de scandaluri, parlamentarii democrati si liberali reusind chiar o convietuire destul de armonioasa. Cu atat mai naucitoare a fost lovitura sub centura aplicata ieri colegilor liberali chiar de unul dintre liderii Aliantei constantene. Deputatul Stelian Dutu, presedintele organizatiei judetene a Partidului Democrat, le-a cerut ieri colegilor liberali sa se abtina de la orice comentariu privind campania de vara a PD, aducandu-le aminte de tentativele lor de racolare a proaspetilor alesi locali democrati. Dutu le-a sugerat liberalilor sa fie foarte atenti in declaratiile lor, mai ales ca rodul muncii PD este pana la urma in folosul intregii Aliante. Pumnul pus in gura PNL a fost insotit de o scatoalca in plina figura, liderul democrat declansand un atac neverosimil la adresa liberalului din fruntea Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, directoarea Vasilica Mihai. "Diplomat", Dutu le-a pasat colegilor de Alianta un pont: sefa Fiscului ar fi intervenit in favoarea mai multor firme pesediste, apropiate Primariei si Consiliului Judetean.
Declaratiile lui Stelian Dutu i-au luat prin surprindere pe colegii liberali de Alianta, iar urmarile acestei iesiri sunt greu de anticipat. Contactat de "Replica" senatorul Puiu Hasotti, vicepresedinte al PNL, a refuzat sa comenteze acuzele liderului democrat la adresa liberalei Vasilica Mihai: "Nu comentez ce a spus Dutu". In privinta alesilor locali si a recomandarilor facute de democrat liberalilor, Hasotti a evitat o atitudine transanta, facand apel la notiunea de bun simt: "Noi am spus ca nu luam primari si ne-am tinut de cuvant. Dutu a zis ca nu ia si a luat. Urmariti logica si vedeti cine trebuie sa taca". Mult mai spectaculos in declaratii a fost deputatul George Dragomir, presedintele organizatiei judetene a PNL. Parlamentarul a dezvaluit pentru "Replica" un amanunt inedit, menit sa mai taie putin din elanul lui Dutu: "Cu o parte dintre primarii care au intrat acum in PD m-am intalnit inca din iarna. Au venit la mine in cabinet si au cerut sa treaca in PNL. Pe unii nici nu am vrut sa-i primesc, iar cu ceilalti am vorbit ca sa vad ce au in cap si trebuie sa recunosc ca am ramas dezamagit". "Uitati, de exemplu, Florin Mitroi, primarul din Valu lui Traian, si Zamfir Iorgus au venit asta iarna la cabinetul meu si au solicitat sa intre in PNL, dar i-am refuzat. Puneau o serie de conditii inacceptabile, iar acest lucru m-a deranjat, pentru ca noi nu facem din politica un targ", a aruncat Dragomir bomba. Deputatul nu a vrut insa sa dezvaluie termenii pusi de Iorgus si ceilalti edili- aproape 20 de primari au venit la Dragomir sa ceara intrarea in PNL!- din fair- play. "Pentru ca de acum am devenit colegi de Alianta, ma feresc sa spun mai multe, pentru a-i proteja si pe ei si pe ceilalti care au ramas in PSD", ne-a declarat liderul liberal, care ne-a marturisit ca au fost unele situatii de-a dreptul comice. Deputatul a povestit un episod in care a vorbit la telefon cu doi primari PSD in acelasi timp, punand unul dintre telefoane pe speaker, fara ca interlocutorul sa stie acest lucru, tocmai pentru a-i arata celuilalt pretendent pesedist cu cine este nevoit sa stea de vorba. "Dom'le, ma duc si la Partida Rromilor, numai bani sa-mi dea", ar fi spus in telefon unul dintre primari, spre stupefactia colegului de partid. "Atunci m-am lamurit cu cine am de-a face. Nu-mi pare rau absolut deloc ca nu am luat noi acei oameni. Toti sunt traseisti si nu ne puteam baza pe ei. Te poti baza doar pe ce este al tau. Cine nu este al tau, te lasa chiar cand ti-e mai greu. Noi am invatat sa castigam primarii in alegeri. Eu sunt mandru de colegii mei, ma bazez pe ei si ne multumim cu ce avem".

Vasilica Mihai: "Dutu are o suparare in adancul sufletului sau poate e lezat financiar"

In ceea ce priveste acuzele extrem de grave aduse directorului DGFP Constanta de catre deputatul Stelian Dutu, liberalul Dragomir a declarat ca nu intelege ce anume l-a determinat pe democrat sa iasa cu asemenea scenarii. "Vasilica Mihai este o profesionista desavarsita, nu a existat asa ceva. Nu a facut interventii nici pentru firmele unor liberali, daramite pentru PSD. Daca prin absurd s-ar fi intamplat asa ceva, nu inteleg de ce nu a vorbit intai cu ea sau de ce nu ne-a contactat pe noi, domnul Hasotti era in Constanta, venea si spunea 'uitati, am informatiile astea si astea, vedeti ce faceti', dar nu sa vina intr-o conferinta de presa si sa arunce niste vorbe in vant", a declarat deputatul Dragomir. "Pun pariu ca nu va spune niciodata nici ce stie, nici de unde stie, din simplul motiv ca nu stie nimic, nu s-a intamplat niciodata asa ceva, sunt vorbe aruncate, dar nu inteleg de ce", a incheiat liderul liberal. Vasilica Mihai, sefa Fiscului constantean, s-a aratat si ea foarte contrariata de declaratiile lui Dutu: "Afirmatia e gratuita, pur si simplu nu inteleg ce l-a determinat sa spuna asa ceva. Ne cunoastem de atatia ani de zile, de cand lucra secretar la Primarie, putea sa ma sune. Nu am facut niciodata interventii, indiferent din ce zona proveneau patronii firmelor verificate". Vasilica Mihai a dat exemplul unor foarte potenti oameni de afaceri membri PNL care o sunau disperati vara trecuta: "Ma sunau si ma luau cu 'stii, suntem colegi de partid, n-ai putea sa?...' si le-am taiat-o scurt, la mine nu se merge cu asa ceva. Ei nu sunt PNL, PD, PSD sau PRM, ei sunt contribuabili si atat", a declarat Vasilica Mihai pentru "Replica". Tocmai de aceea, sefa Fiscului inca nu si-a dat seama de motivele care stau in spatele atacului lui Stelian Dutu: "Poate e lezat financiar, in urma vreunui control, chiar nu stiu, poate are omul o suparare in adancul sufletului. Daca avea informatii, trebuia sa spuna totul, pana la capat, nu asa, a iesit si a dat o bomba la presa si gata. Pe mine nu ma loveste cu nimic, pentru ca totul este doar o aiureala".