Ion Stan, deputat PSD si secretar al Comisiei SRI, considera ca initiativa legislativa a social-democratilor privind autorizarea interceptarilor telefonice a deranjat vizibil „anumite centre de putere“, „anumite autoritati ale statului“, „unele societati de protectie si paza si unii detectivi particulari“.
Secretarul Comisiei SRI, Ion Stan, a descoperit mai multe „entitati“ care s-au opus promovarii initiativei legislative a PSD prind interceptarea telefoanelor. Intr-un comunicat remis ieri presei, el spune ca „deranjate“ de proiectul de lege au fost: „anumite centre de putere“ care doresc mentinerea situatiei actuale, adica folosirea interceptarilor in lupta politica; „anumite autoritati ale statului“, care nu mai pot folosi mijloacele tehnice pentru interceptarea comunicatiilor „dupa bunul plac“, care nu se mai pot dota cu aparatura de zeci de milioane de euro si care, in prezent, se calca pe picioare in activitatile de supraveghere secreta a amenintarilor la adresa securitatii nationale; „unele societati de protectie si paza si unii detectivi particulari“, care detin, in prezent, ilegal mijloace tehnice de interceptare. O alta categorie considerata de Stan ca a fost incomodata de propunerea legislativa este cea care „nu doreste ca activitatile de interceptare a comunicatiilor sa se desfasoare numai sub control concret si permanent al judecatorilor desemnati de ICCJ“. Stan sustine chiar ca si presa a „distorsionat“ continutul acestui proiect legislativ.
Potrivit deputatului PSD Ion Stan, toate tarile UE si NATO au legi speciale privind interceptarea comunicatiilor, care au fost consultate la elaborarea textului proiectului de lege si ca acesta are o baza constitutionala, respectiv articolul referitor la „restrangerea exercitiului unor drepturi sau ale unor libertati“ si „nu consacra abuzul si dispretul fata de drepturile fundamentale ale cetatenilor“.
Parlamentarul arata ca „aprecierile tendentioase facute la adresa propunerii legislative demonstreaza „reaua credinta“ a celor care se fac ca nu cunosc faptul ca in prezent pompierii, salvarea, apelul pentru situatii de urgenta, masurile de protectie luate in sistemul hotelier, bancar si comercial impun un regim strict de supraveghere si interceptare reglementat prin legi speciale.
El precizeaza ca proiectul de lege va fi remis si autoritatilor euro-atlantice cu competente in domeniul securitatii internationale.