Puteti citi in continuare discursul lui rostit de Ion Iliescu, la reuniunea Consiliului National al PSD din 5 februarie 2011.
'Doresc sa va supun atentiei, succint, cateva ganduri legate de tema reuniunii noastre. Caracteristic pentru evolutia situatiei generale din tara, in ultimii ani, este deteriorarea accentuata a functionarii democratiei si a statului de drept. De aceea, astazi, in Romania, a devenit de stringenta actualitatea apararea si promovarea democratiei. Suntem un partid de stanga si, pentru noi, democratia este, alaturi de egalitatea de sanse si justitia sociala, o valoare fundamentala.
S-a evocat, in cursul reuniunii, cazul colegului nostru, Constantin Nicolescu. El este un episod caracteristic al derapajelor antidemocratice ale actualei puteri.
In acest context, tema principala a reuniunii Consiliului nostru National - aprobarea aliantei cu PNL si PC (reunite in ACD) si a constituirii Uniunii Social-Liberale - raspunde tocmai obiectivului anuntat. Este vorba de o decizie eminamente politica. Promovarea acestei aliante trece dincolo de interesele electorale, si ele legitime, ale partidelor noastre. Ea raspunde unei nevoi de interes national: crearea unei alternative reale, solide, credibile, la actuala putere - o putere diletanta, lipsita de interes real pentru binele public.
Eu vad, de asemenea, in aceasta structura politica, o pavaza a libertatii, a libertatilor cucerite in decembrie 1989 si un instrument al consolidarii democratice si statului de drept, edificate ca urmare a Revolutiei din Decembrie.
Simtim cu totii ce inseamna guvernarea Basescu-Boc, care sunt costurile ei politice, economice si mai ales sociale. Suntem constienti ce ar insemna ca ea sa se perpetueze. De aceea, ratiunea ne-a ajutat sa trecem peste deosebirile doctrinare dintre noi si partenerii nostri, pentru a construi un nou proiect de viitor pentru Romania. Ca sa ajungem aici, fiecare dintre parti a facut o serie de concesii, care nu aduc, insa, atingere identitatii lor ideologice.
Daca vreti, este o evolutie catre centru a acestei constructii politice, care ofera stabilitate si predictibilitate sistemului politic, ca si continuitate unor politici de interes national.
Nici stanga, nici dreapta nu pot oferi cetatenilor o viata mai buna, servicii publice de calitate, daca nu fac economia nationala sa functioneze eficient. Iar in materie de politici economice, nu exista decat politici bune sau proaste, indiferent daca sunt promovate de forte politice de stanga sau de dreapta.
Ceea ce pune in opera guvernul Basescu-Boc este un set de politici proaste - atat fiscale, bugetare sau industriale si agricole - daca programele sale pot fi considerate "politici"!
In fond, putem avea impozite mai mici si cu o impozitare progresiva, asa cum putem avea (si avem) impozite si taxe, de fapt mai mari, in sistemul de "cota unica" (pentru a da doar un exemplu!). De aceea, nu avem de ce sa ne blocam intr-o asemenea disputa. Adevarata problema a Romaniei este sistemul fiscal inept - stufos si instabil, incapabil sa aduca banii necesari la buget, sa stimuleze munca, investitiile si sa nu permita evaziunea fiscala. El trebuie schimbat din temelii - cu cota unica sau progresiva - dar sa fie echitabil, transparent, stabil, simplu de inteles si de gestionat.
Ca si social-democratia, si liberalismul modern are puternice accente sociale. Pentru ca o societate moderna nu-si poate permite "luxul" unei polarizari sociale extreme. Si nici distrugerea statului social. Numai neinitiatii pot confunda statul social cu incurajarea parazitismului social. Liberalii si social-democratii se pot intalni si pe acest teren, asa cum se pot intalni si pe terenul economic.
Vreau sa subliniez un lucru: dincolo de orice alte considerente, coalitiile se pot destrama, in politica si nu numai - nu doar si nu atat din cauza principiilor - mai bine sau mai nefericit formulate - ci mai ales datorita oamenilor, orgoliilor nemarginite, vanitatii lor. De aceea, este nevoie de reguli clare de functionare a coalitiei si de mecanisme eficiente de arbitraj. Nu ne serveste la nimic o alianta in care toata energia sa fie folosita pentru gestionarea conflictelor interne. Actul constitutiv al aliantei, supus aprobarii Consiliului nostru National, constituie o buna premisa.
Greul, insa, abia incepe pentru aceasta constructie politica. Ea trebuie sa se extinda in teritoriu, sa se consolideze, sa se faca inteleasa. Este nevoie de un efort sincer de comunicare si armonizare din partea ambelor parti. Faptul ca s-a constituit alianta este de salutat. Daca isi va atinge obiectivele, va fi o victorie a ratiunii si a democratiei.
Legat de cele de mai sus - cateva cuvinte despre alegerile viitoare. PDL este disperat si va incerca, pe orice cale, sa-si asigure o prezenta cat mai semnificativa in viitorul parlament, in consiliile judetene si locale.
Trebuie sa fim pregatiti sa actionam intr-un mediu electoral pe care PDL si aliatii sai (care detin acum majoritatea in Parlament) vor incerca sa-l configureze conform intereselor lor. Nu stim daca actuala lege electorala va fi pastrata sau nu, nu stim nici ce modificari vor considera ei ca le vor fi favorabile. Trebuie sa fim pregatiti pentru orice scenariu. De aceea, este necesar ca un grup de juristi si oameni cu experienta din partidele aliantei sa studieze atent aceste probleme si sa ofere solutii legislative alternative, pe de o parte, ca si solutii la problemele generate de Legea electorala promovata. Indiferent de formulele adoptate, trebuie gandite caile eficiente pentru a pune stavila fraudelor electorale.
In ce priveste candidatii, formulele adoptate pentru desemnare trebuie sa ajute la maximizarea rezultatelor - atat pentru alianta, cat si pentru fiecare partid component. Este esential sa se gandeasca serios asupra criteriilor de selectie, pentru a asigura promovarea unor candidati credibil, cu sanse reale, depasind subiectivismele inerente.
In final, al treilea subiect al interventiei mele: starea actuala a partidului. Cred ca avem cu totii motive sa fim preocupati de nevoia unor actiuni eficiente de crestere a fortei organizatorice si a influentei partidului. Inregistram efectele unor procese de slabire a unor organizatii, incepute cu ani in urma. Nu cautarea vinovatilor trebuie sa ne preocupe acum, ci cautarea de solutii, care trebuie sa rezulte dintr-un efort colectiv al tuturor factorilor de decizie, de la toate nivelurile.
S-a produs, in timp, din cauze diverse, marginalizarea sau indepartarea unor oameni cu influenta, ceea ce a avut ca efect slabirea organizatiilor respective. Sunt organizatii judetene si multe locale, care exista doar din inertie. Trebuie depuse eforturi pentru recastigarea terenului pierdut, pentru refacerea si consolidarea organizatiilor mai slabe, pentru ridicarea tonusului politic si organizatoric al tuturor organizatiilor. Important este sa propulsam oameni - inclusiv viitori candidati pentru alegerile locale si parlamentare - cu calitati reale, cu carisma si priza la cetateni.
Sa nu ne iluzionam: alegerile nu se castiga la televizor, desi influenta acestui mijloc de comunicare nu trebuie neglijata. Important este dialogul viu, contactul direct cu cetatenii, preluarea problemelor lor, gandirea de solutii adecvate si sprijinirea rezolvarii lor.
PSD a rezistat in timp tuturor socurilor si incercarilor, gratie capacitatii sale organizatorice, disciplinei corect intelese, care nu exclude diversitatea si schimbul liber de opinii, spiritului de solidaritate si capacitatii sale de mobilizare. Trebuie sa redam aceasta capacitate tuturor organizatiilor locale si celor judetene.
Urez succes tuturor celor ce militati in teritoriu, in mijlocul oamenilor.
Impreuna sa ne propunem sa intronam in partid un climat de solidaritate, de colegialitate, de comunicare fireasca, de sprijin si respect reciproc, de spirit militant, specific unui veritabil partid social-democrat. Este una dintre conditiile esentiale ale victoriilor viitoare.'