Sorin Rosca Stanescu a scris un editorial pe care il puteti citi in continuare, in care afirma ca este clar: Opozitia de azi se transforma in puterea de maine. Pentru ca fortele politice coalizate in jurul lui Mircea Geoana au preluat initiativa. Si o mentin, in mod consecvent. Iar aceasta ofensiva a fortelor cu adevarat democratice, anticomuniste si reformatoare este infinit mai importanta decat dezvaluirile devastatoare pentru imaginea lui Traian Basescu. Sorin Rosca Stanescu explica de ce.
Ultimele doua cercetari de piata, difuzate chiar zilele trecute, facute de CURS si INSOMAR, indica unul si acelasi lucru. Si anume ca Traian Basescu pierde puncte pretioase, pe finalul campaniei electorale. In varianta CURS, diferenta dintre cei doi candidati este de sase procente. In varianta INSOMAR, de zece. Esentiala nu este distanta care ii separa pe cei doi candidati, ci trendul. Directia in care se indreapta optiunea electoratului. Din aceasta perspectiva, Traian Basescu se duce la vale. In timp ce Mircea Geoana urca, sustinut de toate partidele si formatiunile politice, parlamentare si extraparlamentare, cu exceptia PD-L.
E interesant de raspuns la intrebarea: cat din esecul lui Traian Basescu este datorat modului dezastruos in care si-a indeplinit mandatul si unor realitati extrem de negative, sau doar controversate, din biografia sa, si cat este efectul proiectelor lansate de majoritatea construita in jurul lui Mircea Geoana? Cititorii vor spune, desigur, ca sunt subiectiv - eu declarandu-mi, de multa vreme, aprehensiunea fata de Traian Basescu, in calitatea sa de Presedinte - atunci cand afirm ca a avut un mandat rau. Cu toate acestea, nu ma feresc sa reafirm, cu toata convingerea in corectitudinea rationamentelor mele, ca cinci ani de mandat prezidential al lui Traian Basescu au facut mai mult rau Romaniei decat bine. Invrajbindu-i pe romani impotriva romanilor, invrajbind institutiile statului si creand mari reticente in cancelariile lumii, in raport cu Romania. Greseli dupa greseli s-au acumulat, atarnand astazi ca niste veritabile pietre de moara de gatul lui Traian Basescu. Evident ca, in acest context, se pun sI intrebari - si se dau si raspunsuri - cat se poate de motivate privind trecutul acestui cetatean ajuns Presedinte si asupra sinceritatii sale atunci cand s-a declarat anticomunist, reformist si om politic de dreapta. Realitatile il contrazic.
Traian Basescu nu este reformist ci, dimpotriva, incearca sa reinstaureze dictatura. Nu este anticomunist, ci comunist prin tot ceea ce face, ca om politic. Si nu este de dreapta, pentru ca toate proiectele promovate de el sunt de stanga. Este doar un cameleon. Iar trecutul pe care ne-a provocat sa-l descoperim, trecutul sau, este de-a dreptul odios. Bomboana pe coliva este educatia sau lipsa de educatie si imoralitatea familiei sale, pusa pe jaf si imbogatire ilegala, pe seama statului. Dar aceasta este acea, sa-i spunem, campanie negativa, care, asa cum arata cercetarile de piata, reprezinta foarte putin din punctele pierdute de Traian Basescu. Si istoria cu Omar Hayssam, si istoria cu copilul lovit, si contrabanda cu arme, si legaturile traditionale cu teroristii, ca si scandalurile "Flota", "casa din Mihaileanu", afacerile imobiliare ale fiicei si cele ale fratelui si nepoatei cu armament raman dosare deschise.
Dar Geoana castiga dintr-un alt motiv. Castiga pentru ca vine in fata natiunii cu proiecte credibile, de viitor. Si, mai ales, cu sprijinul celorlalte forte politice. In timp ce unul a divizat, celalalt, Geoana, a coalizat. In sens bun. De aceea, peste cateva zile, vom avea un nou Presedinte. Vom fi cu ochii si pe el, conchide Sorin Rosca Stanescu.