Candidatul PNL Victor Manea merge inainte, desi recunoaste ca a fost dezamagit atunci cand a vazut ca, intr-adevar, nu exista un tur doi pentru Primaria Constantei. Cu Radu Mazare invingator din primul tur, Victor Manea isi va continua activitatea politica, dar mai ales in administratie, din postura de consilier local municipal. Liberalul nu reproseaza contracandidatilor aproape nimic din campania pe care au dus-o, poate doar faptul ca Primaria Constanta a obstructionat afisajul pe blocuri de exemplu. De altfel, Manea spune ca a avut o intelegere cu o firma, insa nu a dorit sa o determine pe aceasta sa intre in conflicte si eventual in procese cu primaria pentru ca nu a autorizat afisajul. Cat priveste soarta Constantei cu primarul Radu Mazare la carma, Victor Manea a spus ca lucrurile vor fi asa cum le-a descris PNL-ul in campanie, insa momentan prefera sa nu repete "previziunile" liberale, dand ragaz edilului social-democrat sa demonstreze daca isi respecta promisiunile electorale. "Deocamdata asteptam", a spus Manea. Liberalul a mai precizat, pentru "Replica" de Constanta, ca isi pastreaza blog-ul si ca ii asteapta in continuare pe cetateni sa ii scrie, sa-si spuna parerile, iar el sa le raspunda.
Reporter: Domnule Manea, haideti sa comentam putin rezultatul alegerilor, faptul ca a castigat Radu Mazare, iar dvs. nu ati mai intrat in turul doi. Ne-ati promis turul doi. Ce s-a intamplat?
Victor Manea: Este un rezultat sub asteptarile mele, un rezultat sub sondajele pe care le faceam in campanie. Ce s-a intamplat? E greu sa spui ce s-a intamplat, pentru ca nu lucram cu matematica aici, in schimb putem sa ne dam cu parerea si sa spunem ca a reusit (n.r. - Radu Mazare) sa credibilizeze programul de campanie cu apartamentele, un program care nu era inceput, un program care nici macar in decembrie nu avea alocare bugetara, si care abia in ultimele sedinte de consiliu a fost bugetat. A reusit sa-si aduca electoratul lui la vot, iar al nostru cred ca nu a venit in totalitate la vot, probabil dezamagiti de sondajul care a aparut cu trei zile inainte, facut public de INSOMAR. Eu toata campania m-am confruntat cu parerea oamenilor care isi doreau o schimbare, dar care spuneau ca tot Mazare va iesi. Cred ca pe multi i-a tinut in casa acel sondaj.
Rep.: Credeti ca 11% este un scor onorabil?
Victor Manea: Nu, 11% este un scor prost. Onorabil era daca castigam.
Rep.: Ce credeti ca ati gresit in aceasta campanie electorala?
Victor Manea: N-am gresit. Am facut tot ce am putut sa fac si poate am facut o singura greseala toata campania, atunci cand m-am comportat asa cum stiti, cand mi-a fost jignita familia si am reactionat ca orice om. Orice baiat si-ar fi aparat mama.
Rep.: Dar nu credeti ca a fost special trimisa acea persoana sa va provoace?
Victor Manea: Ba da, pentru ca erau pregatiti sa filmeze, dovada ca au si filmat. Greseala a fost a mea, ca trebuia sa imi dau seama. Fac politica de 18 ani si stiu cum procedeaza. Poate as fi vorbit altfel daca imi dadeam seama ca a fost intentionat creata situatia... E greu sa spui acum, la rece. La cald, asa procedezi, oricine ar fi reactionat asa.
Rep.: Per ansamblu, campania dvs. a fost in regula...
Victor Manea: Nu a fost toata in regula, pentru ca nu am putut sa ne facem publicitate out-door, nu am fost lasati sa ne punem mesh-urile pe blocuri, conform legii. Nu a fost in regula pentru ca a fost o lupta inegala din punct de vedere financiar. E suficient sa vezi ce materiale de campanie au avut ei si ce materiale de campanie am avut noi.
Rep.: In schimb, dvs. ati avut elefantul. Ati si fost criticat pentru acest gen de manifestare.
Victor Manea: Cu elefantul am reusit sa imi castig notorietatea de care aveam nevoie pentru a intra intr-o astfel de batalie. A fost o lovitura de imagine. Au scris toate ziarele, si n-au scris rau, inclusiv televiziunile au aratat imaginile, asa ca in momentul acela 60% dintre constanteni au auzit de Victor Manea si de elefant. A fost o publicitate reusita, poate sa zica cine ce o vrea. Chiar elefantul este sigla Partidului Republican si ies cu ei la fiecare alegeri. Ce m-as fi facut daca puneam sigla Partidului Democrat - magarul? Ce ar fi spus lumea? Dar eu am fost cu elefantul, magarii au fost in alta parte.
Rep.: Cum v-ati simtit colegii in aceasta campanie? Puteau sa va sustina mai mult? Nu credeti ca anumiti lideri judeteni au evitat sa se afiseze cu dvs. sau este doar o senzatie?
Victor Manea: Cred ca este doar o senzatie. Ganditi-va ca au fost doua batalii: una pentru primariile din judetul Constanta si una inedita noua - sefia Consiliului Judetean.
Rep.: Nu aveti sa le reprosati nimic liderilor judeteni?
Victor Manea: Nu am sa le reprosez nimic.
Rep.: Atunci cum comentati faptul ca dl. Puiu Hasotti sau dl. George Dragomir au avut anumite aprecieri la adresa campaniei dvs. electorale? Dl. Hasotti a spus, de exemplu, ca ati avut o campanie cam agresiva si ca aceasta a fost greseala.
Victor Manea: Suntem un partid liberal si intr-un partid liberal fiecare are dreptul sa zica ce vrea.
Rep.: Si nu v-au deranjat acele aprecieri?
Victor Manea: Nu m-au deranjat absolut deloc.
Rep.: Colegii nu v-au reprosat scorul obtinut sau faptul ca nu ati intrat in turul doi?
Victor Manea: E greu sa-mi reproseze cineva ceva, mai ales ca eu mi-am dorit, m-am implicat total in aceasta campanie electorala si am fost al doilea candidat plasat in preferinte, pana una-alta, din 12.
Rep.: E clar ca ati castigat notorietate. Ce veti face? Veti candida in 2012 din nou?
Victor Manea: Mai sunt 4 ani, mai avem de discutat pana atunci. Deocamdata nu iau in considerare aceasta posibilitate. Deocamdata analizez ce s-a intamplat, dar orice este posibil in politica.
Rep.: Pai de ce sa nu mai candidati? Radu Mazare nu mai candideaza in 2012.
Victor Manea: Ei... Si ursul zice ca moare in fiecare zi.
Rep.: Ati aflat cine v-a vandalizat masina inainte de alegeri?
Victor Manea: E treaba politiei sa afle, exista un dosar si deocamdata nu am fost anuntat ca au fost gasiti cei care au facut-o, sper sa se rezolve cazul.
Rep.: V-am intrebat si atunci, si revin cu intrebarea: nu suspectati pe nimeni?
Victor Manea: Pe cei care aveau nervi. Cine poate sa faca asa ceva decat o persoana nervoasa?
Rep.: Ce v-a multumit in aceasta campanie?
Victor Manea: Ca primaria a pus un semafor in zona Palazu, dupa 8 ani de zile. L-au pus de gura mea. Aveau 8 ani de zile la dispozitie sa puna semaforul, dar l-au pus de gura mea in ultima saptamana. Asta ce inseamna? Ca Victor Manea a spus asta la fiecare emisiune, iar ei s-au dus sa o faca. Sunt multumit de asfaltarea Medeei, de parculetele pentru copii, parcul din Poarta 6 - si stiti ca 4 ani de zile a zacut in mizerie, multe lucruri spuse de mine in campanie si rezolvate de administratie pe ultima suta de metri.
Rep.: I-ati ajutat asadar in campanie pe cei de la PSD...
Victor Manea: Nu i-am ajutat deloc. I-am ajutat pe constanteni sa li se intample ceva, macar din 4 in 4 ani.
Rep.: V-ati preluat mandatul de consilier. Mergeti mai departe? Veti fi consilier local municipal?
Victor Manea: Da, merg in Consiliul Local Municipal, pentru ca am o serie de proiecte pe care vreau sa le sustin mai departe: comisiile consultative de cartier, parcarile subterane, marirea spatiilor verzi - vad aici un punct comun: PSD a avut in campanie pe bannere scris "mai mult verde in Constanta"... Sper sa se intample asa, sa voteze si ei pentru mai mult verde in Constanta.
Rep.: Candidatul PDL a venit cu ideea unui referendum de schimbare a primarului. Credeti ca ar fi posibil asa ceva?
Victor Manea: Nu, cum n-a fost posibil nici un referendum de schimbare a presedintelui. Primarul poate fi doar intr-un singur mod demis: doar daca este arestat sau condamnat definitiv. In rest isi poate continua mandatul linistit.