Senatorul PDL Radu Berceanu considera ca PDL a gestionat prost actuala criza politica. El crede ca un guvern de tehnocrati nu reprezinta nici pe departe o solutie, iar o contramanifestatie a PDL de 10.000 de oameni, perfect posibila, ar fi "o chestie puerila".
Intr-un interviu acordat Ziare.com, senatorul democrat-liberal afirma ca protestele au fost declansate de "o stare de nemultumire pe care nu o ascundea nimeni si o stia absolut toata lumea", revendicarile fiind numeroase, multe justificate, dar de neindeplinit din lipsa de bani.
Berceanu explica numarul mic de protestatari prin faptul ca multi oameni au devenit mai rationali si vad ce se intampla in alte tari europene, intelegand ca problemele nu se rezolva in strada.
In opinia sa, PDL a gestionat prost criza. "In primul rand prin taceri inexplicabile, apoi prin explicatii cu totul si cu totul nepotrivite scrise pe bloguri", explica el, criticand faptul ca nimeni din conducerea PDL nu a iesit public sa se delimiteze ferm de acestea.
Senatorul PDL dezvaluie ca in sedinta Birourilor Permanente reunite in care s-a discutat organizarea unei sesiuni extraordinare Dan Voiculescu "tot incerca sa gaseasca o formula prin care sa iasa din sala toata Opozitia". Reprezentantii Puterii nu s-au lasat atrasi in capcana, votand "in unanimitate" ambele variante propuse de Opozitie, doar pentru ca disputele sa revina din strada in Parlament, cu toate ca sesiunea "e si in afara regulamentului si in afara Constitutiei" si putea fi oprita "cu cea mai mare usurinta".
Radu Berceanu nu crede in solutia "guvern de tehnocrati", reamintind ca a facut parte din cel condus de Mugur Isarescu. "Are cineva imediat bani, solutii, ce? Ce face guvernul remaniat sau de tehnocrati?", intreaba Berceanu, comentand ca singurul efect ar fi ca premierul tehnocrat, Mugur Isarescu sau altul, ar fi "un fel de Sfantul Duh care pluteste pe deasupra problemelor" si ar avea o imagine din ce in ce mai buna.
In schimb, politicienii care au guvernat pana acum ar fi acuzati pe nedrept ca au stricat tot. "Un guvern propune modificari de legi care vor avea efecte anul celalalt, peste 3-5 luni, mai ales ca bugetele, ca de la bani pleaca toate, nu se pot modifica si chiar daca le modifica, trebuie sa mai fie banii, nu e vorba numai de regula, regula stabileste cum se cheltuiesc niste bani care exista. Sigur, se pot opri investitiile si toti banii sa se dea la pensii, ca e an electoral".
Radu Berceanu, care nu mai face parte din conducerea PDL dupa alegerile din luna mai, spune ca nu le poate oferi solutii colegilor sai aflati acum in forul decizional al partidului dupa "manevrele si aranjamentele" de la Congres. "Nu, nu sunt niciun fel de tensiuni, eu m-am dus cu tot dragul, dar le-am spus ‘Nu ati vrut voi sa fiti sefi? Nu sunteti vicepresedinti, primvicepresedinti, secretari?", a comentat situatia actuala fostul vicepresedinte PDL, spunand ca nu este corect ca cei din vechea conducere sa fie consultati numai cand sunt probleme, iar dupa aceea sa li se "dea cu flit".
Cat priveste protestele de strada, Radu Berceanu crede ca ele vor mai continua cel putin pana dupa sesiunea extraordinara a parlamentului si ca, desi nu i-ar fi deloc greu PDL-ului sa scoata si el 10.000 de oameni la miting, ca USL, asta ar fi o chestiune "puerila", care nu ar duce decat la organizarea de contramanifestatii la manifestatii si tot asa.

(va urma)