Ion Iliescu: "Ce e aia greva parlamentara? Nu se paraseste campul de lupta in acest fel"

Fostul presedinte al Romaniei Ion Iliescu a acordat ziarului "ring" primul interviu de la inceputul protestelor din tară. Presedintele de onoare al PSD a transat verdictul din cazul Nastase, a vorbit despre presiunile care se fac in PDL pentru demisia premierului, iar pe Traian Basescu l-a caracterizat scurt: autist. Surprinzator, Ion Iliescu nu crede in greva parlamentarilor USL si spune raspicat ca lupta politica trebuie dusa si in parlament.
• "The Economist" a titrat astazi (n.r. - ieri) "Condamnarea lui Adrian Nastase, un posibil avertisment pentru clasa politica". Ce credeti despre verdictul in acest dosar?
• Eu cred ca Nastase este victima unei actiuni in esenta politice si toata aceasta actiune deschisa impotriva lui, care l-a tinut in tensiune, l-a tracasat atat de mult timp, a urmarit scoaterea lui din politica si afectarea PSD, data fiind pozitia pe care a ocupat-o dumnealui in formatiune. Am vazut si motivatia la acest proces in care el a fost acuzat si condamnat... si pentru ce? Pe vremea cand a fost prim-ministru a fost o actiune in legatura cu niste premii pentru firme, o actiune impreuna cu Forum Invest, Curtea de Comert, si acum l-au scos vinovat pe el... Apropo, de ce? Ca sub guvernarea lui s-a organizat o astfel de actiune cu oamenii de afaceri, cu lumea din viata economica pentru rezultatele in domeniul afacerilor si ca acesta ar fi fost prilej sa stranga fonduri pentru campania electorala... e cusuta cu ata alba, o chestie intortocheata si trasa de par. Per total, neconvingatoare aceasta actiune ca expresie a coruptiei care ar fi fost incurajata de Nastase. Mi se pare falsa toata aceasta constructie si toata aceasta actiune care mascheaza cu totul un alt scop: una este lupta impotriva coruptiei si, intr-adevar, justitia sa mearga pana in panzele albe, dar cu astfel de chestiuni se compromite insasi ideea luptei impotriva coruptiei si cum anume actioneaza institutiile chemate sa faca acest lucru. Este total neconvingatoare si compromitatoare. Nu cred in asa ceva...

"Sper ca la recursul lui Nastase sa fie capete mai luminate"

• Ce ar trebui sa mai faca in acest moment Adrian Nastase? A renuntat la functia de vicepresedinte al Camerei Deputatilor.
Da, nu va mai candida. El va face recurs si sper ca la judecata or sa fie capete mai luminate, sa nu se lase influentati, cred eu de presiunile politice care s-au facut in acest caz. El se afla momentan in proces, nu are de unde sa se mai retraga, vom vedea la recurs. In sine, repet, mi se pare totul cusut cu ata alba.
• Mai multe voci din PDL se pare ca fac presiuni pentru demisia (demiterea) premierului.
• E cam tarziu. Este o cerinta a strazii. Sunt deja mai mult de doua saptamani de proteste clare impotriva acestei guvernari si a efectelor ei asupra categoriilor de baza. O prima reactie fireasca a guvernantilor ar trebui sa fie demiterea acestui guvern si organizarea de alegeri anticipate. Asta e cerinta de fond a pietei. Demiterea guvernului care va ramane pe functii pana la organizarea de alegeri anticipate care sa reaseze lucrurile. Aceasta este solutia democratica in orice sistem parlamentar, cand un guvern nu mai are suport in masa electorala si este clar acest lucru. Au facut-o spaniolii cu un an inainte intr-o situatie economica dificila si la cerinta foarte clara a societatii. Politicienii au raspuns, in spirit democratic, si au cerut alegatorilor sa se pronunte si s-a schimbat guvernarea. S-a petrecut acelasi lucru in Grecia, in Italia. Asta e metoda democratica in sistemul parlamentar cand se impun asemenea masuri precum alegeri anticipate, provocate intr-o forma sau alta. E si cea mai cinstita cale pentru acest guvern: vede ca nu mai are suport, vede ca nu se descurca, vede ca situatia tarii este tot mai complicata; pentru a linisti apele, pentru a crea un climat favorabil, unica solutie ar fi demisia guvernului si organizarea de alegeri anticipate. O chestiune fireasca in logica structurilor democratice.
De ce credeti ca nu face acest lucru?
• Se cramponeaza de putere ca toti cei care sunt la putere. Nu vor sa o paraseasca.
• "Firesc ar fi sa curme boala, sa nu mai tergiverseze lucrurile"
• Credeti ca tin mortis sa organizeze alegeri?
• Fara indoiala. Ideea lor privind comasarea alegerilor era legata tot de anumite intentii de a se folosi de anumite mijloace... dar nu mai tin... Populatia e atat de acrita de efectele acestei guvernari ca, orice ar face, nu mai poate sa schimbe lucrurile. Firesc ar fi sa curme boala, sa nu mai tergiverseze lucrurile si sa iasa cinstit in fata electoratului; asta e solutia democratica de a iesi dintr-o stare de criza in care se afla tara.
• Greva parlamentarilor USL ar putea forta mana guvernului?
• Este in discutie notiunea asta de greva parlamentara. Ce e aia greva parlamentara? Cred ca lupta parlamentara este un instrument al luptei politice si nu se paraseste campul de lupta in acest fel. Altfel trebuie gandite lucrurile. De fapt, acestea se si profileaza, nu greva propriu-zis, nu parasirea parlamentului, ci o limitare a prezentei in viata parlamentara numai pe acele proceduri care sa duca la solutia fireasca: demiterea guvernului.

"Presedintele e autist"

• Cum il simtiti pe presedinte in aceasta perioada?
Autist. Adica lumea spune clar despre ce este vorba, solicita clar demisia, iar singurul lui raspuns e sa isi dea demisia. Sa faca el primul pas sa demita guvernul si apoi sa-si dea demisia. Asta cere lumea, demisia presedintelui, demisia guvernului, alegeri anticipate parlamentare si prezidentiale. El se face ca nu aude! In primul rand a stat zile in sir si nu a avut nicio reactie, apoi s-a agatat de intalnirea cu ambasadorii aceditati in Romania ca sa faca o expunere alambicata, peticita, despre problemele Europei si nicio vorba despre situatia cu care se confrunta tara si care e raspunsul lui ca sef al statului. Este impardonabila aceasta pozitie a presedintelui ales.

"Este impardonabila aceasta pozitie a presedintelui ales. "

"Cred ca lupta parlamentara este un instrument al luptei politice. "

"Procesul lui Adrian Nastase mi se pare cusut cu ata alba. "

"O prima reactie fireasca a guvernantilor ar trebui sa fie demiterea acestui guvern si organizarea de alegeri anticipate."